0Varukorg

Tillbaka

Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Spätburgunder 2019

Tyskland

Tyskland, Baden

12,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
2 394,95 SEK
6 fl. per st.
2 234,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point René Langdahl
96+/100 Robert Parker
95-97/100 Gault Millau

Beställ före

2 timmar 48 min

så skickar vi det idag!

Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Spätburgunder 2019

Tyskland

Tyskland, Baden

12,5% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

"96 point. Livlig og saftig, letløbende, dansende på tungen, ballerinaagtig og smukt løftet og svævende i eftersmagen med rummelighed og langvarighed. Her snakker vi elitetyskerpinot!" - René Langdahl

"96+ points. The 2019 Jaspis Spätburgunder 10⁴ is from a parcel with a high-density planting with 10,000 vines per hectare on Oxfordian limestone soils ... Silky, fresh and chalky on the palate, this is a full-bodied, enormously vital and tensioned Pinot with fine and refreshing tannins and a long, tight and saline finish. Fascinating." - Robert Parker

"95-97 points. "Wonderfully smoky attack... Really lingers on the palate."" - Gault Millau

"Germany vintage 2019… hopes for the best vintage of the century so far." - Jancis Robinson

Om du vill uppleva Tysklands svar på elitvinerna från Domaine de la Romanée-Conti, Armand Rousseau och Leroy...

Det är inte bara Weingut Ziereisens, utan kanske till och med hela Tysklands, största Pinot Noir, som de snabba nu kan uppleva i en av århundradets bästa årgångar... 2019 har kommit!

Hanspeter Ziereisens flaggskepp, Jaspis Spätburgunder 10⁴, introducerades 2016. Vi talar om gräddan av grödan från Efringer Oelbergs branta och direkt sydvända sluttning i sydligaste Baden. Mer specifikt kommer vinet från Ziereisens bästa och mest tätt planterade mikroplott med 10 000 vinstockar per hektar.

Detta resulterar i en extrem brist på näringsämnen, så rötterna måste gå djupt ner i den rena Jura-kalkstenen under jorden för att överleva... Det är därför Robert Parker kallar smaken "chalky, chalky, chalky". Denna gudomliga Spätburgunder lagras i cirka 22 månader på endast 2 fat - ett begagnat och ett helt nytt.

Kommer flaggskeppets fantastiska årgång 2019 att utlösa superstjärnans andra perfekta 100-poängare?

Varning... Vi har endast tilldelats 5 lådor!

Njut av det till saftiga biffar, fågelvilt, ankbröst, grillad kyckling, svamprätter, lätta asiatiska rätter, tapas och mogna ostar. Servera vid 14-17°C

1 fl. per st.
2 394,95 SEK
6 fl. per st.
2 234,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point René Langdahl
96+/100 Robert Parker
95-97/100 Gault Millau

Beställ före

2 timmar 48 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Spätburgunder 2019

96 Point

René Langdahl

Back on track. Efter Bürgins solskoldede stil kommer her Hans Peter Ziereisens fornemme touch på spätburgunder. Lysere udtryk end Bürgin, rød te, kombucha, rosenpeber, stilke og urter med ribs, gojibær, tyttebær og små skovjordbær. Livlig og saftig, letløbende, dansende på tungen, ballerinaagtig og smukt løftet og svævende i eftersmagen med rummelighed og langvarighed. Her snakker vi elitetyskerpinot! 1149,95 kr. v/ 6 fl. supervin.dk

96+/100

Robert Parker

The 2019 Jaspis Spätburgunder 10⁴ is from a parcel with a high-density planting with 10,000 vines per hectare on Oxfordian limestone soils. The purple-colored wine opens with a deep, fresh and refined yet generous bouquet with ripe and intense red and dark berry aromas intermingled with toast and nougat notes. Silky, fresh and chalky on the palate, this is a full-bodied, enormously vital and tensioned Pinot with fine and refreshing tannins and a long, tight and saline finish. Fascinating. 12.5% stated alcohol. Tasted at the domaine in late February 2024

95-97/100

Gault Millau

Wonderfully smoky attack, then thyme, followed by cool, ethereal, also delicately medicinal notes. Extremely taut and juicy, tightly woven and mouthwatering. Really lingers on the palate.

97 Point(tidigare årgång)

Falstaff

A youthful-appearing blue-red hue. A reductive tone, woody smokiness - needs time. Simply majestic on the palate. Clearly pronounced, and yet extremely fine-grained, tannins, perfect balance between density and freshness. A crowning glory.

96+/100 (tidigare årgång)

Robert Parker

From a vineyard with 30- to 40-year-old vines and a density of 10,000 plants per hectare, the 2016 Pinot Noir 10⁴ Jaspis is the selection of the two very best barrels, one new and one old. The nose is so fragrant and incredibly pure and fresh but also reductive, terribly deep and fine, pure and smoky. On the palate, this is a highly delicate and perfectly balanced Pinot with great finesse and freshness. The minerality lifts this great Pinot amazingly and makes it highly elegant and refined and leads to a finish that is excitingly tense, pure and chalky, chalky, chalky. A great wine with lots of white wine character.

Hur smakar Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Spätburgunder 2019?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

Jasper Pinot Noir 10⁴ 2019 glittrar mörkt vinrött i glaset... Näsan har en wow-faktor av fjärde potensen! Fina mineraliska röktoner, violer, rosor, massor av våt kalksten, flinta, salt och rostade lyxkryddor av kaffe och choklad lindar sig runt utsökt delikata röda och mörka bär. Japp, det är monumentalt stor Pinot Noir i glaset. Det röda vinet flyter som silke på tungan, där frukten imponerar med oemotståndlig atletisk kraft och burgundisk elegans, toppad med skogsmarksnoter och en extremt kritaktig mineralitet. Smaken dröjer sig kvar i gommen under rekordlång tid, med perfekt integrerade tanniner och kryddor från mer än 20 månader på fat som kröner mästerverket. Visa oss en större Pinot Noir... Oförglömlig! Drick nu eller spara +25 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Flintesten

Tasting Note Icon

Jordgubbe

Tasting Note Icon

Röda körsbär

Tasting Note Icon

Rök

Tasting Note Icon

Svampar

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Spätburgunder 2019 passar bra till...

Hur är Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Spätburgunder 2019 framställt?

Vinet är gjort på 100% Pinot Noir, som Ziereisen väljer ut från 30-40 år gamla vinstockar på sin bästa vingård, där planteringstätheten är så hög som 10.000 vinstockar per hektar (därav vinets namn 10 i fjärde potensen). Vinet jäser med terroirens egen jäst innan det lagras i ca 22 månader på 2 barriques - den ena ny, den andra begagnad. Tappas på flaska utan klarning och filtrering.

Lagringstyp

Fat-/ Ekfatslagring

Om Weingut Ziereisen

image

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine

"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker

German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau

TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine

"Try anything!” – Anne Krebiehl MW

Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.

Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.

Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.

Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.

Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.

Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2019

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

12,5 %

Servering

14-17°C

Lagringspotential

+25 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter