



Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Syrah 2019 i trækasse
"Tyskland årgång 2019 ... hoppas på den bästa årgången av århundradet hittills." - Jancis Robinson
Den ultimata Syrah-stilen från Norra Rhône från Hanspeter Ziereisen ... mannen bakom de 10 högst rankade tyska Syrah-rött vinerna genom tiderna hos Robert Parker. Han delar dock tiondeplatsen, nästan överseende, med två andra...!
Med Ziereisens suveränitet i åtanke kan Jaspis Syrah 10-4 ses som den germanska motsvarigheten till Rhônedalens största kultvin, Jean-Louis Chaves 60.000 DKK Hermitage Cuvée Cathelin!
Decanters ledande Rhône-expert Matt Walls delar med sig av sina 10 bästa vinupplevelser från 2023 och rankar Ziereisen Syrah Jaspis 10⁴ tillsammans med samma Jean-Louis Chaves Hermitage... Behöver vi säga mer?
Tysklands största Syrah introducerades i årgången 2018. Vi hann inte få tag på flaskor - men har nu skaffat 8 lådor av den sublima årgången 2019!
Vi talar om toppen av sortimentet från den "branta sluttningen" Efringer Oelbergs sydvända kalkstenssluttning i sydligaste Baden ... Vinets namn 10⁴ hänvisar till planteringstätheten på 10 000 vinstockar per hektar (10 i fjärde potensen). Detta leder till en extrem brist på näringsämnen, så rötterna borrar sig djupt ner i den rena jurakalkstenen under jorden för att överleva...
I händerna på 100-poängsstjärnan Ziereisen ger de resulterande extremt låga avkastningarna en Syrah av så häpnadsväckande hög kvalitet att kritikerna hoppar över både St-Joseph och Cornas för att jämföra med stora Côte Rôtie!
Ett självklart val för en blindprovning mot några av de stora Rhônevinerna från Guigal...
Njut av detta vin till pepparstek, vilt, anka, biffar, matiga tapas, lamm och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Syrah 2019 i trækasse?
Jaspis 10⁴ Syrah 2019 presenterar sig dramatiskt mörkt lila i glaset! Nosen brusar av krossad svartpeppar, viol, björnbär, blåbär, hallon och svarta vinbär, toppat med aromatiska inslag av läder, tryffel och lakrits. Det här är helt enkelt ett otroligt spännande, komplext och intensivt glas att stirra in i ... Bakom den silkeslena, Côte Rôtie-liknande texturen döljer sig en kolossal rikedom och komplexitet av frukt, inklusive massor av svarta skogsbär, svamp, lakrits, tjära, örter och bitter choklad. Den eleganta lime-mineraliteten och de fina tanninerna från terroiren kommer fram i den minutlånga avslutningen som redan borde få många stora pojkar i Nordrhöne att titta nervöst över axlarna! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Lakrits
Läder
Svartpeppar
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Syrah 2019 i trækasse passar bra till...
Hur är Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Syrah 2019 i trækasse framställt?
Vinet är gjort på 100% Syrah, handplockat av familjen Ziereisen från Efringer Oelbergs bästa vingårdar, där planteringstätheten är så hög som 10.000 vinstockar per hektar (därav vinets namn 10 i fjärde potensen). Vinet spontanjäses med terroirens egen jäst - ca 40% av druvorna är hela kluster med stjälkar. Efter ca 6 veckors maceration avslutas vinet med ca 22 månader på de bästa tyska ekfaten. Nya och gamla pipor används 50/50.
Druvor
SyrahOm Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener




















