
Weingut Ziereisen Jaspis Bürgin Spätburgunder 2017 i trækasse
Vilket vin att fördjupa sig i! Ziereisens djärva utmaning av Chambolle och Grosses Gewächs kvalitet dold under det blygsamma namnet Landwein...
Jasper är kraftfull och rik på finess på samma gång... Silkeslen och saftig. Storhet från första till sista klunken. Ett vin som vill något!
Druvorna till Jaspis kommer från de bästa av Ziereisens gamla vinstockar som planterades redan 1958, vilket ger vinet extra koncentration, personlighet och karaktär, det omisskännliga "Ziereisian"-uttrycket.
Ziereisen tar Bourgognes giganter vid hornen med sitt Spätburgundere, som slår flera ikoniska Bourgogner vid stora provningar och slår namn som Dujac Morey St Denis 1er Cru och Hudelot-Noëllat Chambolle-Musigny 1er Cru Charmes... Det senare till flaskpriser runt 1200-1500. Helt okänt!
Stjärnvinmakarens viner fortsätter att stiga till nya Pinot-höjder, och den Parker-hyllade Baden-producenten gör viner med en komplexitet av en annan värld.
Jaspis fick 96 poäng för årgång 2015 - kan det bli ännu högre betyg för 2017, som i Tyskland betecknas som "utmärkt"?
Njut av detta vin till biffar, ankbröst, fågelvilt, fjäderfä, svamprätter, lätta asiatiska rätter, tapas och mogna ostar. Servera vid 14-17°C.
Hur smakar Weingut Ziereisen Jaspis Bürgin Spätburgunder 2017 i trækasse?
Imponerande vacker körsbärsfärg i glaset. Vinet öppnar sig vackert med aromer av mörka bär, körsbär, svarta vinbär och blåbär som smeker sinnena och ohämmat smeker tungan. Ett vin som lutar åt det kraftfulla uttrycket (i Pinot-sammanhang), men som samtidigt är så elegant och delikat. Silkeslent, saftigt och med en livlig fruktfräschör i avslutningen. Pepparkrydda och rostat bröd tillsammans med blommiga toner och klassiska Pinot-vegetabiliska intryck som svamp och skogsmark. Detta kompletteras av en lång och komplex eftersmak med rökiga mineraltoner. Ett vin som håller länge! Jasper är en hyllning till druvan Spätburgunder, som här visas upp i all sin prakt. Graciöst vin! Drick nu eller spara 10-15+ år från skördeåret.
Weingut Ziereisen Jaspis Bürgin Spätburgunder 2017 i trækasse passar bra till...
Hur är Weingut Ziereisen Jaspis Bürgin Spätburgunder 2017 i trækasse framställt?
Jasper Bürgin Spätburgunder Alte Reben 2017 är gjord av 100% Spätburgunder (Pinot Noir) skördad från gamla vinstockar (planterade redan 1958) från några av producentens bästa fält i Baden. Jordmånen består av jurakalksten, vilket ger en distinkt mineralitet till vinerna. Lagras i 20 månader på barriques, 30% nya, 70% begagnade, för extra kryddighet och komplexitet. Inget förtydligande eller filtrering.
Druvor
SpätburgunderOm Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener












