





Weingut Ziereisen Jaspis Bürgin Spätburgunder 2020
"Ziereisen är lite som Bayern München. En annan dimension av komplexitet och uttryck." - Robert Parker
"Mannen är en superstjärna, vars pinotdruvor är bland de allra bästa." - Tim Atkin
"DET ÄR SPRIDNING!" Precis runt hörnet dånar dånet från ett aktivt kalkstensbrott och mineraliteten i Jasper Bürgin 2020 når ungefär samma explosiva intensitet ...
Det lyxiga flaggskeppet är ett urval av de bästa druvorna, och i slutändan de bästa faten, från de äldsta skiftena av den renaste Jura-kalkstenen på den branta sydsluttningen av Efringer Oelberg.
Hanspeter Ziereisens gamla vinstockar, planterade så långt tillbaka som på 1950- och 1960-talen, ger vinet en så fantastisk koncentration, komplexitet och karaktär att kritiker jämför det med Grand Cru-vin från Bourgogne som Clos de la Roche.
Med djupgående kunskap om sina äldsta vinstockar väljer Hanspeter med säker hand ut de bästa druvorna till Jaspis Bürgin. Det slutliga urvalet sker i källaren när vinet, efter spontan jäsning med 6-8 veckors maceration, har tillbringat 20-24 månader på nya och äldre ekfat i kontakt med den fina jästfällningen.
Resultatet är utan tvekan ett av de bästa röda Pinot Noir-vinerna i världen ... Skrämmande maskulint, förföriskt sensuellt, jordigt mineraliskt och skyhögt elegant ... Jasper Bürgin har allt, och mer därtill, i en munfull!
2020 är en utpräglad rött vinsårgång i Tyskland, där det varma vädret har skapat Pinot Noir med fantastisk färg, textur och fruktkoncentration... Vi tilldelas mycket få flaskor!
Njut av detta vin till biffar, ankbröst, fågelvilt, fjäderfä, svamprätter, lätta asiatiska rätter, tapas och mogna ostar. Servera vid 14-17°C.
Jaspis Bürgin Spätburgunder Alte Reben 2020 är gjort av 100% Spätburgunder (Pinot Noir) skördad från speciellt utvalda gamla vinstockar (planterade så långt tillbaka som 1958-1966) från några av producentens bästa tomter vid Efringen Oelberg i södra Baden. Jordmånen består av ren jurakalksten, vilket ger en unik mineralisk nerv till vinet. Lagras i 20-24 månader på nya och begagnade barriquer för extra kryddighet och komplexitet. Inget förtydligande eller filtrering.
Hur smakar Weingut Ziereisen Jaspis Bürgin Spätburgunder 2020?
Jaspis Bürgin 2020 är vackert färgmättad i glaset... Nosen imponerar med stora och fruktiga aromer av röda och mörka körsbär, viol, skogsbär och blåbär, följt av mineraliska undertoner av rök, kalksten och regndränkt skogsmark samt toppnoter av läder, lakrits, kaffe och vanilj från den långa fatlagringen... På tungan är rött vinet vackert krämigt och nästan svävande i konsistensen, medan den lätt fatkryddade smaken imponerar med kraft, komplexitet och finess i fint samspel. Krydda med peppar och rosta. Blommiga noter. Klassisk burgundisk skogsmark möter Spätburgunders karakteristiska rökiga kött. Lång och komplex eftersmak med matvänliga tanniner. Ett långvarigt men redan majestätiskt vin! Drick nu eller spara 15-20 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Kaffe
Lakrits
Röda körsbär
Rök
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Weingut Ziereisen Jaspis Bürgin Spätburgunder 2020 passar bra till...
Om Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.
Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener