





Weingut Ziereisen Jaspis Hermann Spätburgunder 2022
Talrain med turbo... Jaspis Hermann är ett lyxigt urval gjort av druvor från tomten med de äldsta vinstockarna på Talrain single vineyard.
Vi befinner oss 500 meter upp i Schwarzwald och mer än 30 kilometer från resten av Ziereisen-fälten. Men detta enda fält hade att vara hans - efter att ha analyserat jorden och hittat den ena parallellen efter den andra med världens mest berömda terroir:
"En jordmån som Romaneé-Conti, inget annat än järn, kalk och lera" - Hanspeter Ziereisen
Talrain är en avlägsen, amfiteaterformad terroir på bara 1,5 hektar. Jorden är så rik på rödfärgad järnoxid att sluttningen blöder som ett slagfält i regnet! Mikromarks vinstockar är cirka 30 år gamla, men på ett unikt skifte har Pinot Noir planterats redan i början av 1970-talet - över 50 år gamla!
Från dessa unika käppar kommer mikroproduktionen av Jasper Hermann, uppkallad efter fältets tidigare ägare. 6 lådor är allt vi kunde få tag på av det sublima alternativet till Grand Cru Bourgogne... Varning!
Den högt belägna terroiren med sin järnhaltiga kalkstensjord ger pinot noir en silkeslen elegans som i händerna på Tysklands bästa röda vinmakare förvandlas till en pinot noir som är så silkeslen, svalt pepprig och mineralig att jämförelser med Vosne-Romanée och Volnay är uppenbara...
Som en kuriositet jäser Jaspis Hermann på franska fat från kultproducenten Pierre Gonon, en personlig vän till Hanspteer Ziereisen.
2022 är den andra årgången av Jaspis Hermann och, som Jancis Robinson entusiastiskt konstaterar, en fantastisk årgång för Spätburgunder:
"... en fantastisk årgång för att komma bortom Riesling. Pinotdruvorna, i nyanser av vitt, grått och framför allt rött, uppvisar utmärkta mustvikter och volym. Väl tajmat, eftersom den senaste tidens uppmärksamhet och fantastiska exempel tyder på att Spätburgunder är nästa kapitel i tyskt vin."
Njut av det som meditationsvin eller till saftiga biffar, grillad tonfisk och lax, fågelvilt, ankbröst, tapas, rostad svamp och mogna ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Weingut Ziereisen Jaspis Hermann Spätburgunder 2022?
Jasper Hermann står intensivt vinröd i glaset Nosen är vansinnigt raffinerad med ädla, Vosne-Romanée-liknande nyanser av rostigt järn, lime, tryffel, kaffe och bitter choklad som elegant lindar sig runt 2022-årgångens ungdomliga rosor, jordgubbar, körsbär och saftiga björnbär. Svala inslag av peppar och rökt kött ... Spätburgundern är silkeslen i konsistensen och nästan flytande på tungan, medan den enda vingården på 2.000 fot skämmer bort frukten med en pepprig, örtartad svalka och snygg elegans som påminner om röd Bourgogne. jämfört med Talrain är koncentrationen uppskruvad ett hack - eller två. Detta är Pinot Noiri i världsklass med sublim saftighet och intensivt vibrerande mineralitet. Viktlöst elegant och fokuserad mineral à la Grand Cru-vingårdarna i Vosne-Romanée ... Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Jordgubbe
Kaffe
Svampar
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Weingut Ziereisen Jaspis Hermann Spätburgunder 2022 passar bra till...
Om Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.
Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener