UNDER 6 fl. TILLBAKA - BÄSTA PRIS V. 1 ST.

Tillbaka

Weingut Ziereisen Jaspis Unterirdisch Roter Gutedel 2021, 50 cl.

Tyskland

Tyskland, Baden

9,5% alk.

50 cl

1 pris per st
UNDER 6 fl. TILLBAKA - BÄSTA PRIS V. 1 ST.
Marknadspris
459,95 SEK
BÄSTA PRIS
1 fl. per st.
339,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
94 Point Winewherever, Rasmus Christensen

Beställ före

5 timmar 45 min

så skickar vi det idag!

Weingut Ziereisen Jaspis Unterirdisch Roter Gutedel 2021, 50 cl.

Tyskland

Tyskland, Baden

9,5% alk.

50 cl

"”94 point. Her bliver Ziereisen en smule funky, men stadigvæk formår han at holde vinen i fuld kontrol. Blomstrede duft med liljer, blodappelsin og hvid vermouth. I munden den små fine tanniner, orientalske krydderier og grapefrugt. Den har en legesyg og munter karakter, der løfter vinen op og giver den liv. Det her er en elegant og veludført orangevin."" - Winewherever, Rasmus Christensen

"Lagringspotential på minst 10 år ... "Unterirdisch" är tillverkad av den sällsynta druvsorten Roter Gutedel och vinifierad i stil med ett orangevin, med full jäsning med hudkontakt. Det genomgår en helt hands-off mognad under ett år i en amfora begravd i vingården, följt av pressning och ytterligare lagring i barriques" - Weingut Ziereisen

Underjordiskt och himmelskt i ett glas... Är du på väg att smaka Tysklands vildaste och kanske bästa orangevin?

Unterirdish, Ziereisens mest unika vin i den prestigefyllda Jaspis-serien, är starkt inspirerat av den gamla georgiska tekniken att göra så kallade "kvevri-viner" i nedgrävda lerkrukor.

Ziereisen är baserad på Roter Gutedel, en av världens mest sällsynta druvor, som är en något rödaktig mutation av grön Gutedel. Spontan jäsning sker med druvskal och stjälkar i en amfora som är nedgrävd i vingården. Efter 12 månaders underjordisk lagring tas vinet upp och pressas innan det lagras i ytterligare minst 12 månader på begagnade barriquer.

Anteckningar: Eftersom vinet buteljeras utan tillsats av sulfiter tillsätts en liten mängd fällningsjäst för långsiktig stabilisering i flaskan. Därför rekommenderas dekantering om du vill ha ett klart vin. Hanspeters personliga rekommendation är dock att skaka jästen före servering för att få ut hela smakupplevelsen.

Njut av det till friterad fisk och skaldjur, sushi, fågel, ljust kött, tapas och mogna ostar. Servera vid 10-14°C.

Jaspis Unterirdisch 2021 är ett så kallat orange vin som görs av familjen Ziereisen på den sällsynta druvsorten Roter Gutedel (en mutation av vitvinsdruvan Gutedel/Chasselas med ett mer rödaktigt skal). Hela druvklasarna skördas och trampas i mitten av vingården med ren jurakalksten innan hela druvorna och stjälkarna placeras i en amfora som grävs ned i vingården. Här spontanjäses och mognar vinet i 12 månader innan pressningen frigör det orangefärgade vinet från druvskalen. Därefter följer ytterligare minst 12 månaders lagring på begagnade barriquefat. Vinet tappas på flaska utan tillsats av svavel, klarning eller filtrering. Anteckningar: Eftersom vinet buteljeras utan tillsats av svavel, tillsätter Ziereisen en liten mängd fälld jäst för långsiktig stabilisering i flaskan. Därför rekommenderas dekantering om du vill ha ett klart vin. Hanspeter Ziereisens personliga rekommendation är dock att skaka upp jästen före servering för att få ut hela smakupplevelsen.

UNDER 6 fl. TILLBAKA - BÄSTA PRIS V. 1 ST.
Marknadspris
459,95 SEK
BÄSTA PRIS
1 fl. per st.
339,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
94 Point Winewherever, Rasmus Christensen

Beställ före

5 timmar 45 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Weingut Ziereisen Jaspis Unterirdisch Roter Gutedel 2021, 50 cl.

94 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

Her bliver Ziereisen en smule funky, men stadigvæk formår han at holde vinen i fuld kontrol. Blomstrede duft med liljer, blodappelsin og hvid vermouth. I munden den små fine tanniner, orientalske krydderier og grapefrugt. Den har en legesyg og munter karakter, der løfter vinen op og giver den liv. Det her er en elegant og veludført orangevin.
94P

Hur smakar Weingut Ziereisen Jaspis Unterirdisch Roter Gutedel 2021, 50 cl.?

Ziereisen Jaspis Unterirdisch 2021 presenterar sig ofiltrerat med en lockande orangeröd färg ... Bara näsan är en aromatisk njutning av episk komplexitet. Rik och otroligt spännande doft med nyanser av torkade blommor, vitpeppar, aprikos, blodapelsin, bergamott, nötter, ofiltrerad äppeljuice, jäst, skogsmark, hö och utsökta kryddor från fatlagringen... Mjuka tanniner från de många månaderna på druvskalen ger en extra dimension till smaken, som trots sin intensitet och komplexitet förblir underbart munvattnande. Fint rundad eftersmak som avslutas aptitretande med en pikant liten "napp" från tanninerna... Ett fantastiskt spännande glas! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Aprikos

Tasting Note Icon

Vitpeppar

Tasting Note Icon

Tasting Note Icon

Nötter

Tasting Note Icon

Päron

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Weingut Ziereisen Jaspis Unterirdisch Roter Gutedel 2021, 50 cl. passar bra till...

Om Weingut Ziereisen

image

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine

"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker

German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau

TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine

"Try anything!” – Anne Krebiehl MW

Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.

Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.

Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.

Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.

Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.

Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Årgång

2021

Innehåll

50 cl

Alkohol-%

9,5 %

Servering

10-14°C

Lagringspotential

+10 år fra høståret

Lagring

Fat-/ EkfatslagringAmfora/ Betongägg

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong
Liknande produkter