0Varukorg

Tillbaka

Weingut Ziereisen Jaspis Zipsin Pinot Noir 2022

Tyskland

Tyskland, Baden

13,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
914,95 SEK
6 fl. per st.
834,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point Falstaff

Beställ före

10 timmar 36 min

så skickar vi det idag!

Weingut Ziereisen Jaspis Zipsin Pinot Noir 2022

Tyskland

Tyskland, Baden

13,5% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

"96 points. Ethereal herbal notes, forest blueberry, a hint of menthol, and also a fruitiness reminiscent of cherry pastry ... On the finish, there are chalky, tactile sensations." - Falstaff

"97 points. 12 fantastic German Pinot Noirs to track down (delt testvinder)" - Decanter(tidl. årg.)

"95-97 points. This is cool. This is elegant. It glides over the tongue, displaying aristocratic character. Royal harmony earning our humble applause." - Gault Millau(tidl. årg.)

"95+ points. This is a silky textured, dense and full-bodied, tart and refreshing Pinot" - Robert Parker(tidl. årg.)

"Mannen är en superstjärna, vars pinotdruvor är bland de allra bästa." - Tim Atkin, Master of Wine

Om tyskarna skulle utse tre utmanare till DRC, Leroy och Armand Roussseau, skulle du definitivt hitta namnet Hanspeter Ziereisen på lagkortet!

Jasper-serien är sydtysklands finaste kollektion, skapad med toppdruvor från de bästa och äldsta skiftena av renaste rena Jura-kalksten på den branta sydsluttningen Efringer Oelberg.

Den förtrollande Jaspis Zipsin Pinot Noir är inspirerad av Bourgogne och tillverkas av upp till 66 år gamla vinstockar med fotstampade och delvis avskalade druvklasar, varefter den delikata druvmusten jäser spontant med de naturligt förekommande jäststammarna i terroiren och vinkällaren.

Vinet färdigställs i Grand Cru-stil med 20-24 månaders lagring i kontakt med den fina jästfällningen på nya och äldre ekfat.

Resultatet är, som recensenterna beskriver det, en Pinot Noir med en sådan fantastisk silkeslen textur, komplexitet, elegans, kraft, smaklängd och inte minst "x-faktor" att inte ens 10 gånger dyrare burgundiska Grand Cru:er kan känna sig säkra i en blindprovning...

Som en entusiastisk Jancis Robinson nedan konstaterar är 2022 en helt fantastisk årgång för Spätburgunder:

"... en fantastisk årgång för att komma bortom Riesling. Pinotdruvorna, i nyanser av vitt, grått och framför allt rött, uppvisar utmärkta mustvikter och volym. Väl tajmat, eftersom den senaste tidens uppmärksamhet och fantastiska exempel tyder på att Spätburgunder är nästa kapitel i tyskt vin."

Njut av den till halstrad tonfisk och lax, matiga sallader, fågel, vilt, lätta grönsaksrätter och saftigt nötkött. Servera vid 14-17°C

1 fl. per st.
914,95 SEK
6 fl. per st.
834,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point Falstaff

Beställ före

10 timmar 36 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Weingut Ziereisen Jaspis Zipsin Pinot Noir 2022

96 Point

Falstaff

Ethereal herbal notes, forest blueberry, a hint of menthol, and also a fruitiness reminiscent of cherry pastry. On the palate, it remains extremely closed, sinewy, and almost slender in feel, with a chalky, yet also somewhat astringent tannin, and ripe, but well-supported acidity. On the finish, there are chalky, tactile sensations.

Jancis Robinson

... a fantastic vintage to get beyond Riesling. Pinots, in shades of white, grey and especially red, show excellent must weights and volume. Well timed, as recent attention and stunning examples suggest that Spätburgunder is the next chapter in German wine.

97 Point(tidigare årgång)

Decanter

Delt 1. plads – “12 fantastic German Pinot Noirs to track down”: This wine transposes the sparse calcareous soil and Hanspeter Ziereisen’s subtle winemaking, which uses about 50% whole bunch fermentation in closed tanks to protect the fruit and later maturation in barrique, 20% new. A rather unique spicy bouquet of juniper, herbs, liquorice and a hint of eucalyptus, very dense and intense on the palate with spicy tannins and tense acidity. No mainstream wine, this has a strong character of its own with a long future ahead of it.

96 Point(tidigare årgång)

Falstaff

Smoky, rosemary, black cherry, cassis, earthy, beet. Full-bodied with good substance, dense extract, subtle acidity, salty, slightly lemony, dark minerality, many ripe tannins with reserves for several years. Multilayered, enigmatic, long.

94 Point(tidigare årgång)

VV Wine

Vibrant ruby red. The nose is a little spectacle—ripe fruit, plenty of minerality, with no discernible wood, top-level complexity. On the palate, it’s fleshy and dense with plenty of concentration, ripe, fine tannins, and a delightful acidity. The fruit is crisp, and the wine has class, length, and a lot of spice.

94 Point(tidigare årgång)

Din VinGuide

12 fremragende Pinot'er fra Baden [delt testvinder] Spätburgunder fra gamle stokke rodfæstet i jurakalk på Efringer Oelberg. Har en klarhed i både farve, duft og smag. Smuk syrestruktur, fløjlsbløde tanniner, dyb rød frugt samt urter og pibetobak. SUPERVIN | 599 KR.

95-97/100 (tidigare årgång)

Gault Millau

This is cool. This is elegant. It glides over the tongue, displaying aristocratic character. Harmony reigns in the royal court, earning our humble applause.

95+/100 (tidigare årgång)

Robert Parker

The 2021 Jaspis Pinot Noir Zipsin comes from 63-year-old vines in the Schulen parcel. The dark ruby-purple colored wine opens with an intense and sweet yet elegant and spicy bouquet of ripe and tart sour cherries intertwined with spicy notes. Pure and refreshing on the palate, this is a silky textured, dense and full-bodied, tart and refreshing Pinot with fine, refreshing tannins generating a straightforward finish.

18 (tidigare årgång)

Jancis Robinson

Deep ruby colour with purple rim. Aromas of blackberries, plums and cherries put together a generous offering of fruit, complemented by gentle notes of coffee and smoky bacon. Almost the only sign of oak aging comes once again in a fine smoky expression, while the rich fruit is well offset by a marked salty minerality. Inky and peppery nuances add further highlights; a touch of tobacco adds a subtle savoury notion to the finish. The young tannins are well absorbed by a truly rich texture.

Hur smakar Weingut Ziereisen Jaspis Zipsin Pinot Noir 2022?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

Jasper Zipsin 2022 är elegant mörkt körsbärsrött i glaset ... Näsan lovar monomental Pinot Noir med intensiva aromer av mineralisk kalksten, rosor, röda och svarta körsbär, jordgubbsjuice, björnbär, regnig skogsmark, rökt kött, lakrits och rostade fatnoter som ger subtila lyxkryddor till frukten i världsklass ... I munnen mjuk som silke med en enorm intensitet som tyst utvecklas med självsäker kraft och makt. Hela härligheten rullas upp i eftersmaken, där matvänliga tanniner, mineralrök, utsökta fatkryddor och superfrukt samlas som pärlor på en kedja... WAUW! Drick nu eller spara 15-20 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Björnbär

Tasting Note Icon

Jordgubbe

Tasting Note Icon

Röda körsbär

Tasting Note Icon

Rök

Tasting Note Icon

Våta stenar

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Weingut Ziereisen Jaspis Zipsin Pinot Noir 2022 passar bra till...

Hur är Weingut Ziereisen Jaspis Zipsin Pinot Noir 2022 framställt?

Ziereisen Jaspis Zipsin är tillverkat av 100% Pinot Noir. Druvorna skördas för hand från Hanspeters äldsta och bästa parceller med vinstockar som planterades 1958 och 1965! De är fast planterade i ren Jura-kalksten på det upp till 50% branta och perfekt sydvända Efringer-Oelberg toppfältet - med ett aktivt kalkbrott precis runt hörnet. Mineraliteten är episk! I vingården trampas druvklasarna för att släppa ut den rena musten så försiktigt som möjligt. Hanspeter använder dock 50% hela druvklasar i jäsningsprocessen, som sker i slutna tankar för att bevara druvornas färskhet. Jäsningen startar spontant med de naturligt förekommande jäststammarna i terroiren och vinkällaren. Färg, struktur och tanniner extraheras under den 6-8 veckor långa macerationen med druvskalen, varefter vinet mognar i 20-24 månader på en blandning av nya och gamla 225-liters ekfat. Vinet buteljeras utan klarning och utan filtrering.

Lagringstyp

Fat-/ Ekfatslagring

Om Weingut Ziereisen

image

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine

"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker

German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau

TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine

"Try anything!” – Anne Krebiehl MW

Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.

Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.

Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.

Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.

Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.

Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2022

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13,5 %

Servering

14-17°C

Lagringspotential

15-20 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter