
Weingut Ziereisen Jaspis Zipsin Pinot Noir 2022
"Mannen är en superstjärna, vars pinotdruvor är bland de allra bästa." - Tim Atkin, Master of Wine
Om tyskarna skulle utse tre utmanare till DRC, Leroy och Armand Roussseau, skulle du definitivt hitta namnet Hanspeter Ziereisen på lagkortet!
Jasper-serien är sydtysklands finaste kollektion, skapad med toppdruvor från de bästa och äldsta skiftena av renaste rena Jura-kalksten på den branta sydsluttningen Efringer Oelberg.
Den förtrollande Jaspis Zipsin Pinot Noir är inspirerad av Bourgogne och tillverkas av upp till 66 år gamla vinstockar med fotstampade och delvis avskalade druvklasar, varefter den delikata druvmusten jäser spontant med de naturligt förekommande jäststammarna i terroiren och vinkällaren.
Vinet färdigställs i Grand Cru-stil med 20-24 månaders lagring i kontakt med den fina jästfällningen på nya och äldre ekfat.
Resultatet är, som recensenterna beskriver det, en Pinot Noir med en sådan fantastisk silkeslen textur, komplexitet, elegans, kraft, smaklängd och inte minst "x-faktor" att inte ens 10 gånger dyrare burgundiska Grand Cru:er kan känna sig säkra i en blindprovning...
Som en entusiastisk Jancis Robinson nedan konstaterar är 2022 en helt fantastisk årgång för Spätburgunder:
"... en fantastisk årgång för att komma bortom Riesling. Pinotdruvorna, i nyanser av vitt, grått och framför allt rött, uppvisar utmärkta mustvikter och volym. Väl tajmat, eftersom den senaste tidens uppmärksamhet och fantastiska exempel tyder på att Spätburgunder är nästa kapitel i tyskt vin."
Njut av den till halstrad tonfisk och lax, matiga sallader, fågel, vilt, lätta grönsaksrätter och saftigt nötkött. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Weingut Ziereisen Jaspis Zipsin Pinot Noir 2022?
Jasper Zipsin 2022 är elegant mörkt körsbärsrött i glaset ... Näsan lovar monomental Pinot Noir med intensiva aromer av mineralisk kalksten, rosor, röda och svarta körsbär, jordgubbsjuice, björnbär, regnig skogsmark, rökt kött, lakrits och rostade fatnoter som ger subtila lyxkryddor till frukten i världsklass ... I munnen mjuk som silke med en enorm intensitet som tyst utvecklas med självsäker kraft och makt. Hela härligheten rullas upp i eftersmaken, där matvänliga tanniner, mineralrök, utsökta fatkryddor och superfrukt samlas som pärlor på en kedja... WAUW! Drick nu eller spara 15-20 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Jordgubbe
Röda körsbär
Rök
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Weingut Ziereisen Jaspis Zipsin Pinot Noir 2022 passar bra till...
Hur är Weingut Ziereisen Jaspis Zipsin Pinot Noir 2022 framställt?
Ziereisen Jaspis Zipsin är tillverkat av 100% Pinot Noir. Druvorna skördas för hand från Hanspeters äldsta och bästa parceller med vinstockar som planterades 1958 och 1965! De är fast planterade i ren Jura-kalksten på det upp till 50% branta och perfekt sydvända Efringer-Oelberg toppfältet - med ett aktivt kalkbrott precis runt hörnet. Mineraliteten är episk! I vingården trampas druvklasarna för att släppa ut den rena musten så försiktigt som möjligt. Hanspeter använder dock 50% hela druvklasar i jäsningsprocessen, som sker i slutna tankar för att bevara druvornas färskhet. Jäsningen startar spontant med de naturligt förekommande jäststammarna i terroiren och vinkällaren. Färg, struktur och tanniner extraheras under den 6-8 veckor långa macerationen med druvskalen, varefter vinet mognar i 20-24 månader på en blandning av nya och gamla 225-liters ekfat. Vinet buteljeras utan klarning och utan filtrering.
Druvor
Pinot NoirOm Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
























