





Weingut Ziereisen Ohrechrübler Sekt Rosé Brut
"Ziereisen är lite som Bayern München. En annan dimension av komplexitet och uttryck." - Robert Parker
"Mannen är en superstjärna, vars pinotdruvor är bland de allra bästa." - Tim Atkin, Master of Wine
Från ikonen bakom Tysklands bästa samling av Pinot Noir och högst rankade Pinot Gris, Syrah, Gutedel och (delad) Chardonnay på Robert Parker... Superstjärnan Ziereisens svar på "Grand Cru Grower Champagne"... Och den är VILD!
Som stor Rosé Champagne! Supervins första möte med Ohrechrübler är en blindprovning utanför arbetstid. Runt bordet råder det 100 % enighet om seriös roséchampagne... "Vi har aldrig fel om champagne!" När vinet med det vansinniga värdet har avslöjats börjar en månadslång kamp om flaskorna. Nu har vi dem!
I sann Bollinger-stil mognar basvinet från 2019 års årgång hela 22 månader på ekfat, vilket ger eleganta kryddor och komplexitet till smaken. Detta följs av en andra jäsning i flaskan, där 3 års ytterligare mognad på de fina jästresterna fullbordar Ohrechübler med de finaste bubblorna och komplexa, champagneliknande brödnoter. Avvecklas juni 2024.
Resultatet är de finaste, mest eleganta och karaktärsfullt komplexa rosébubblorna som vi hittills har upplevt utanför Champagne.
Med Vivino-användarnas lovord nedan kommer Supervins unika garanti för världens bästa alternativ till stor roséchampagne... MYCKET FÅ FLASKOR!
"Den här är ett jäkla kvalitets- och prismonster" "Stort kostnadsvärde!!!" "Underbart" "Extremt bra valuta för pengarna" "Dröm om ett mousserande vin!" "#toll toll toll toll toll - mega Sekt!!!"
Njut av den till festliga tillfällen samt till aptitretare, sushi, rom, skaldjur, ljust kött och krämiga ostar. Servera vid 6-10°C.
Hur smakar Weingut Ziereisen Ohrechrübler Sekt Rosé Brut?
Ziereisen Ohrechrübler Rosé Brut presenterar sig i en elegant roséfärg med ultrafina bubblor ... Från glaset sveper gudomligt kritaktiga mineralnyanser runt den känsliga röda bärfrukten med champagne-liknande rostat bröd, cederträ och nötter ... Ren, torr och härligt citrusaktig på tungan med en delikat krämig mousse. Bärfrukten i de roséfärgade bubblorna är vackert definierad och nyanserad, med utsökt kryddig komplexitet från nästan 5 års lagring på fat och flaska. Vinet har en elegant, munrengörande finish med subtila inslag av lime-mineralitet, salt citrus, nötter och rostat bröd ... Wow! Drick nu eller spara +10 år.
Smaknoter
Cederträ
Jordgubbe
Nötter
Toast
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Weingut Ziereisen Ohrechrübler Sekt Rosé Brut passar bra till...
Hur är Weingut Ziereisen Ohrechrübler Sekt Rosé Brut framställt?
Ziereisen Ohrechrübler Sekt Rosé är gjord av en blandning av Regent och Spätburgunder (Pinot Noir) rött vinsdruvor handplockade av Hanspeter Ziereisen från den upp till 50% branta och sydvända "Grand Cru" Eferinger Oelberg. Terroiren är den renaste rena Jura-kalkstenen (och faktiskt grannar ett aktivt kalkstensbrott!), vilket säkert är en bidragande årgång till vinets otroliga finess och champagne-liknande mineralitet.
I sann Bollinger-stil mognar basvinet från årgång 2019 hela 22 månader på ekfat, vilket ger eleganta kryddor och komplexitet till smaken. Detta följs av en andra jäsning i flaskan, där 3 års ytterligare mognad på de fina jästresterna fullbordar Ohrechübler med de finaste bubblorna och komplexa, champagneliknande brödnoter.
Utgår ur sortimentet: juni 2024
Dosering: 4,4 gram per liter (Brut)
Syrahalt: 7,5 gram per liter
Alkoholhalt: 12 %
Om Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener























