





Weingut Ziereisen RH (Rhini) Pinot Noir 2022
Robert Parker slår huvudet på spiken... Ziereisens Rhini är inte bara "nära" att smaka som Bourgogne. Det är så unikt i sig att det förtjänar sin egen plats på vinhyllan.
Många Bourgognefans har fått upp ögonen för de förtrollande Pinot Noir-vinerna från Baden och de mest hypade har för länge sedan passerat 1000-kronorsstrecket... men Rhini förblir ett riktigt toppköp! Vi har haft slut på lagret i ett helt år, men har nu fyllt på från den kungliga årgången 2022, där särskilt Pinot Noir-vinerna glänser!
Tysklands kanske mest mineraliska Pinot Noir har fått sitt namn efter den bästa och mest järnhaltiga mikroparcellen på den branta "Grand Cru" Efringer Oelberg. Och ursäkta om det blir lite nördigt, men kolla in hur Hans Peter Ziereisen uppnår den unika smakkaraktären hos "Rhini".
Hans Peter har inspirerats av de stora bourgognerna från Domaine de la Romanée-Conti och inkluderar 80% hela druvklasar i jäsningen, vilket ger extra parfym och struktur till vinet. Komplexiteten ökas ytterligare med användning av över 20 olika Pinot Noir-kloner... Efter spontan jäsning på de naturligt förekommande jästsvamparna i terroiren och källaren drar vinet färg, saft och kraft från druvskalen under hela 6 veckor. Rhini avslutas med 24 månaders mognad i kontakt med den fina jästfällningen i 225 liters tyska barriques från Andreas Assmann, varav 10% är helt nya.
I glaset träffar Rhini många av de toner som gör stor Bourgogne till en musikalisk smakupplevelse! Den berömda amerikanska vinskribenten Terry Theise jämför den till och med med Clos de la Roche Grand Cru!
Detta är otvivelaktigt toppen av sortimentet när det gäller viner från Ziereisen med enstaka parceller. Det är mycket ovanligt att vi kan få nya leveranser när vi har sålt slut. Köp, köp, köp, köp!
Njut av det till saftiga biffar, fågelvilt, ankbröst, grillad kyckling, svamprätter, lätta asiatiska rätter, tapas och mogna ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Weingut Ziereisen RH (Rhini) Pinot Noir 2022?
Den rekordbrytande "Rhini 2022" träffar glaset med en darrande frisk körsbärsröd Pinot Noir-färg ... Förtrollande näsa med den vackraste doften av torkade rosor, gröna örter, krossade stenar, peppar, rostig jord, svamp, röda och svarta körsbär, plommon, peppar, mokka och lakrits ... Komplex som får dig att kippa efter andan! I munnen, silkeslen och slank som en Chambolle-Musigny - men med stor saft, kraft och krydda i smaken! Fräsch mineralitet och fina tanniner håller frukten slank och atletisk, medan söta kryddor från fatet ger charm åt eftersmaken - och höjer helhetsintrycket till obestridlig världsklass... Rhini är tillbaka! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Blåbär
Choklad
Jordgubbe
Röda körsbär
Rök
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Weingut Ziereisen RH (Rhini) Pinot Noir 2022 passar bra till...
Om Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.
Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener