
Weingut Ziereisen Schulen Blauer Spätburgunder 2018
Ziereisens svar på en 1er Cru från Volnay eller Chambolle-Musigny...
Den silkeslena och parfymerade Pinot Noir, Schulen, har fått sitt namn efter en unik parcell av ren Jura-kalksten - mitt i det upp till 50% branta Efringer Oelberg i södra Baden.
Skolan fick sitt internationella genombrott i London när Master of Wine Tim Aktin höll en blindprovning av 400 tyska Spätburg ounces under stor uppmärksamhet i media.
De 20 bästa tyska vinerna, inklusive Schulen, gick vidare till en extra tuff finalprovning mot en rad ikoniska Pinot Noirs från Bourgogne och resten av världen.
Schulen bekräftade sin status i världsklass som 7:e finalist, före bourgogner som Dujac Morey St Denis 1er Cru och Hudelot-Noëllat Chambolle-Musigny 1er Cru Charmes!
Njut av det till biffar, ankbröst, fågelvilt, fjäderfä, svamprätter, lätta asiatiska rätter, tapas och mogna ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Weingut Ziereisen Schulen Blauer Spätburgunder 2018?
Frestande vackert i glaset med en livfull vinröd färg ... Nosen lockar med tranbär, vilda körsbär, jordgubbar, kritmineralitet, röda blommor, rost, peppar, vanilj och kryddnejlika ... På tungan, silkeslen med en livfull kritmineralitet som ger rikedom, liv och extra finess till Schulens delikata och lätt fatkryddade röda bärfrukt. Utmärkt Pinot Noir-juice ... Mjuka tanniner i eftersmaken - bara osar hög klass! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Weingut Ziereisen Schulen Blauer Spätburgunder 2018 passar bra till...
Hur är Weingut Ziereisen Schulen Blauer Spätburgunder 2018 framställt?
Vinet är gjort av 100% Pinot Noir (Spätburgunder) från den steniga och kalkrika Schulen-parcellen, som ligger i mitten av den branta sydvända Efringer Oelberg-toppen i sydligaste Baden. Vinet spontanjäses med jäst från terroir och vinkällare, medan 4 veckors maceration drar färg, smak och rikedom från druvskalen. Vinet avslutas med 22 månaders mognad i kontakt med den fina jästfällningen i 225 liters tyska barriques från Assmann, varav 10% är helt nya.
Druvor
Pinot NoirOm Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.
Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning