





Weingut Ziereisen TAL (Talrain) Spätburgunder 2022
"Jag är beredd att en dag nämna Ziereisens Talrain bland de bästa Pinot Noir-vinen utanför Bourgogne." - Robert Parker
Ett fantastiskt terroirvin som helt klart siktar på grand cru-status en dag." - Robert Parker
Spätburgunder med namn. Men fransk in i märgen... Burgundy-fan, missa inte detta vin!
Hanspeter Ziereisen är mannen bakom det sensationella Spätburgunder Talrain, ett av Tysklands mest unika och sällsynta terroirviner från en isolerad amfiteaterformad stämpel på 1,5 hektar.
Vi befinner oss 500 meter upp i Schwarzwald och mer än 30 kilometer från resten av Ziereisen-fälten! Men denna mikromark var han tvungen att äga - efter att ha analyserat jorden och hittat den ena parallellen efter den andra med världens mest berömda terroir:
"En jordmån som Romaneé-Conti, inget annat än järn, kalk och lera" - Hanspeter Ziereisen
"Fransmännen svär vid sin terroir - i det avseendet är jag fransman." - Hanspeter Ziereisen
Den högt belägna terroiren av järnhaltig kalksten ger Talrain en silkeslen elegans som i händerna på Tysklands finaste röda vinmakare förvandlas till en Pinot Noir som är så silkeslen, svalt pepprig och mineralisk att jämförelser med Vosne-Romanée och Volnay är uppenbara...
Det kommer att bli en enorm efterfrågan på våra tyvärr alltför få flaskor... Som en upphetsad Jancis Robinson noterar nedan är 2022 en fantastisk årgång för Spätburgunder:
"... en fantastisk årgång för att komma bortom Riesling. Pinotdruvorna, i nyanser av vitt, grått och framför allt rött, uppvisar utmärkta mustvikter och volym. Väl tajmat, eftersom den senaste tidens uppmärksamhet och fantastiska exempel tyder på att Spätburgunder är nästa kapitel i tyskt vin."
...
"Koncentrerad doft med svarta vinbär och svarta körsbär, jordiga toner, bläck, blodapelsin, mineraltoner. Kallt utseende och kraftfullt i gommen med frisk, exakt syra och ett mineraliskt fingeravtryck som är omisskännligt för platsen. Gripande, fortfarande ungdomlig tannin som också ger karaktär; engagerande och energisk."
"...doften är fortfarande helt underbar. Återigen kommer jag att tänka på det söta häststallet, vilket får mig att tänka på det gamla hästslakteriet som brukade ligga på Thorsgade i Randers. Det kommer ihop med mjölkig, köttig frukt med körsbär, hallon och björnbär som bara är vackert balanserade med superb balans, lite mynta, mjölkchoklad och finsk lakrits. I munnen har vinet några tydliga burgundiska inslag, med både gröna inslag, en frisk, lätt och bestämd ljus frukt med surkörsbär, vinbär, hallon och tranbär, massor av bentorra tanniner, mycket ung, livlig med en sval, mineralisk smak. Det är fantastiskt hur friska fruktsmaker som Ziereisen kan få fram i ett vin och här är frukten torr, med inslag av bläck och mineral, lite örter, stor densitet, stram syra och utsökt smak." (värderat till ett erbjudandepris om DKK. 219,95)
"Det är svårt att inte bli entusiastisk över Ziereisen, som trollar fram det ena fantastiska vinet efter det andra. Till och med den kräsne Robert Parker är ett fan - ja, då är du välkommen till klubben. På näsan har den körsbär, plommon, fläsk, rök och tomatstjälk - vilda toner som utvecklas ännu mer i glaset. I munnen är den ungdomlig, frisk och har en bra mineralitet och lätt sötma." (värderat till ett erbjudandepris om DKK. 219,95)
"Talrain hälsar dig välkommen med härliga toner av sval granit, järn och skogsmark, kompletterat med svarta vinbär och peppar som känns fräscha och förtrollande på näsan. Den är elegant i smaken och har den rätta komplexiteten med en utsökt, len konsistens som får det att vattnas i munnen."
Njut av det som meditationsvin eller till saftiga biffar, grillad tonfisk och lax, fågelvilt, ankbröst, tapas, rostad svamp och mogna ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Weingut Ziereisen TAL (Talrain) Spätburgunder 2022?
Talrain 2022 presenterar sig i en elegant vinröd färg... Näsan är tydligt mineralisk med magnetiska aromer av krossad kalksten, rostigt järn och allt det goda från den fuktiga skogsmarken. Här finns också fina aromer av rosor, rökt kött, peppar, jordgubbar, körsbär, björnbär samt lite rostade kaffebönor och bitter choklad från den långa fatlagringen... Spätburgunder är silkeslen i konsistensen och nästan flytande på tungan, medan den enda vingården på 2.000 fot förstör frukten med en pepprig, örtartad svalka och snygg elegans som påminner om röd Bourgogne. .... Detta är Pinot Noir med sublim saftighet och intensivt vibrerande mineralitet. Tyngdlöst elegant och fokuserad mineral à la Vosne-Romanée... Som Robert Parker säger: "Det vore en synd att inte köpa den". Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Jordgubbe
Kaffe
Röda körsbär
Svartpeppar
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Weingut Ziereisen TAL (Talrain) Spätburgunder 2022 passar bra till...
Hur är Weingut Ziereisen TAL (Talrain) Spätburgunder 2022 framställt?
Vinet är gjort på 100% Pinot Noir, handskördad från den enda, 1,5 hektar stora, kittelformade åkern Talrain, som är omgiven av skog 500 meter upp i Schwarzwald. Här uppe har jorden en "burgundisk" roströd färg med sin önskvärda blandning av järnoxid och kalksten. Terroirvinet spontanjäses med 4 veckors hudkontakt. Resultatet är ett rött vin med en unik, sval, mineralisk karaktär som kompletteras med kryddig komplexitet från 20 månader i 1-3 år gamla tyska barriques i kontakt med den fina jästfällningen.
Druvor
SpätburgunderOm Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener






















