
Weingut Ziereisen Tschuppen Blauer Spätburgunder 2019
OBSERVERA! Vänligen notera extra leveranstid. Vi räknar med att kunna skicka flaskorna senast från och med den 1 november.
Spitzenklasse! Pinot Noir från Baden blir inte mer "terroir" eller vackrare för priset ...
Tschuppen har fått sitt namn efter en unik, sydvänd enskild parcell - högst upp i den branta och mycket kalkrika "Grand Cru", Efringer Oelberg.
I glaset, en imponerande, autentisk representation av sin terroir. En sval och superfräsch Pinot Noir... Snyggt och smalt, med den finaste delikata bärfrukten och förbluffande vacker mineralitet för prisklassen. Utsökt!
Med sin rad av höga betyg, årgång efter årgång, övertrumfar Tschuppen alla tyska konkurrenter. 2019 har ännu inte tillkännagivits ... men precis som i Bourgogne är årgången redan legendarisk.
.......
Njut av det till biffar, ankbröst, fågelkött, fågel, svamprätter, lätta asiatiska rätter, tapas och mogna ostar. Servera vid 14-17°C
Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Hur smakar Weingut Ziereisen Tschuppen Blauer Spätburgunder 2019?
Nyhälld står Tschuppen 2019 elegant vinröd i glaset ... Näsan är behagligt örtig och tydligt mineralisk med spännande aromer av skogsmark, nyvässad blyertspenna och svartpeppar som blandas vackert med färska violer, vilda hallon, saftiga körsbär och en fatkryddig touch av kakao ... Ja, det är en riktig Pinot Noir i glaset! Vinet är slankt och silkeslent på tungan, där de fina, svala fruktnoterna utvecklas med stor finess. Så uppfriskande, så utsökt! Mineralisk och örtig avslutning - med inslag av peppar, kaffe och svamp samt de utsökt balanserade tanninerna lyfter helhetsintrycket till den absoluta toppnivån! Suveränt och minutiöst från Ziereisen...
Weingut Ziereisen Tschuppen Blauer Spätburgunder 2019 passar bra till...
Hur är Weingut Ziereisen Tschuppen Blauer Spätburgunder 2019 framställt?
Det röda vinet är gjort på 100% Pinot Noir (Spätburgunder) som Hanspeter Ziereisen handskördar från upp till 37 år gamla vinstockar på den enskilda parcellen Tschuppen. Vi hittar den unika terroiren, med Pinot Noir-klonerna 5286, Frank 105 och FR 1801, på toppen av den branta och kalkrika "Grand Cru", Efringer Oelberg.
Vinet spontanjäses med terroirens egen jäst och 30% inblandning av hela druvklasar, medan en 6 veckor lång maceration drar ut seriös burgundisk färg, smak och tanniner från druvskalen. Vinet tappas sedan upp och lagras i 20-22 månader på begagnade barriquefat från tyska Assmann. Vinet tappas på flaska utan klarning och filtrering.
Om Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning

















