Tillbaka

Weingut Ziereisen VI (Viviser) Gutedel Unfiltered 2021

Tyskland

Tyskland, Baden

9,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
324,95 SEK
6 fl. per st.
259,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Winewherever, Rasmus Christensen
A miniature masterpiece Terry Thiese

Beställ före

7 timmar 0 min

så skickar vi det idag!

Weingut Ziereisen VI (Viviser) Gutedel Unfiltered 2021

Tyskland

Tyskland, Baden

9,5% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

""93 point. Hans-Peter fortsætter sin Gutedel vanvid med denne ufiltrerede vin på bare 9,5% alkohol.Vær beredt på noget du aldrig har smagt lignende før."" - Winewherever, Rasmus Christensen

"Smelling like a dream you hope you never wake up from. It is the best vintage of Viviser I have tasted, and a miniature masterpiece of this neglected variety." - Terry Thiese

"93 point. Et flot glas og til prisen på 129,95 kr. er det virkelig flot!" - Mad og Monopolet(tidl. årg.)

"92 points. Another excellent Chasselas (Gutedel) from the Ziereisen family. Round, intense and elegant…" - Robert Parker(tidl. årg.)

"92 points. Reductive, yeasty, smoky, malty… Untamed" - Falstaff(tidl. årg.)

"93-94 point. Smørfed Gutedel ... WAUW og WTF?" - Houlberg(tidl. årg.)

Vi har haft slut på Ziereisen-viner under en lång tid nu, men nu finns det nya leveranser igen. Och du kan se fram emot den nya årgången Viviser, som bäst kan beskrivas som topphusets svar på stora Chablis...

Detta är utan tvekan ett av världens bästa vita viner från Gutedel-druvan, som sydtyska Ziereisen har gett ny 100-poängs kultstatus. Druvorna handplockas från 35 år gamla vinstockar i ren Jura-kalksten på den branta "Grand Cru" Efringer Oelberg.

En maceration över natten följt av hård pressning drar fram unik karaktär från druvskalen innan Viviser spontanjäses med terroirens egen jäst.

Detta följs av 22 månaders eklagring i kontakt med de fina jästresterna på 2000-3000 liters tyska fat från Assmann. Detta är ett bra ställe att komma ihåg priset på Viviser, som ligger runt en Chablis på ingångsnivå. Så du får ett vitt vin som har genomgått en lyxbehandling som är oöverträffad för sin prisklass.

Tappas på flaska utan klarning och filtrering - och med minimalt med tillsatta sulfiter. Hur Hanspeter Ziereisen skapar stort tyskt vitt vin!

Njut som aperitif eller till skaldjur, sushi, lättare tapas, sallader, färsk aspage och milda ostar. Servera vid 8-10°C

1 fl. per st.
324,95 SEK
6 fl. per st.
259,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Winewherever, Rasmus Christensen
A miniature masterpiece Terry Thiese

Beställ före

7 timmar 0 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Weingut Ziereisen VI (Viviser) Gutedel Unfiltered 2021

93 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

Hans-Peter fortsætter sin Gutedel vanvid med denne ufiltrerede vin på bare 9,5% alkohol. Som umodne sure æbler, der dog allerede har udviklet sin aromatik. Iskold og tight syreprofil. Vinen står spændt ud som en guitarstreng. Alle citrusfrugternes aromaer er i spil, og står sammen med grynede fine fenoler. Vær beredt på noget du aldrig har smagt lignende før.

A miniature masterpiece

Terry Thiese

It is of course the 2021 Viviser Gutedel, sporting all of 9.5% alc and smelling like a dream you hope you never wake up from. It is the best vintage of Viviser I have tasted, and a miniature masterpiece of this neglected variety. Yes, I am using that “masterpiece” word a lot. Nothing else will do.There’s less of the sous-voile note and more pure, pure nuttiness, along with the longest finish you ever experienced from a featherweight such as this. 2021 really starts to seem like a vintage that expresses its utmost genius the further south one goes. These are the best white wines I have tasted from Ziereisen. And this wine is elevated to vinous oratory in the Jancis, which teases out all the incipient finesse and – even – nobility, the little Spiegelau only implied.

93 Point(tidigare årgång)

Mad og Monopolet

Weingut Ziereisen laver topvin på bl.a. Pinot Noir, og er en af de helt store vinproducenter i Tyskland, som har fundet en stil, der minder om Bourgogne og Alsace, men alligevel har sit eget præg. Jeg har smagt næsten alle vine i hans portefølje, og er endnu ikke blevet skuffet. Denne Viviser Gutedel Unfiltered 2018 skuffer heller ikke. Denne er lavet på druen Chasselas som dyrkes meget i Schweiz, Østrig, Tyskland og Frankrig. Det er en hvidvinsdrue, som er let, frisk og med stor indhold af mineralitet. Denne vin kommer fra 35 år gamle vinstokke, er håndplukket og er lagret i 22 måneder på egetræsfade sammen med gærresterne. Det har givet den en skøn duft af både tropisk frugt, smør, mandler, citrus, røg sammen med en frisk syrlig næse. Dette kunne godt skyldes druens mineralitet kombineret med de 22 måneder på fad, som giver en blanding af friskhed, syre og fedme. I munden er den blød, rund og fyldt med frugtnoter, et let fadpræg samt helt strigent syre. Et flot glas og til prisen på 129,95 kr. er det virkelig flot!

93 Point(tidigare årgång)

Winewherever, Rasmus Christensen

Gamle vinstokke, stejle kalkholdige marker, skin maceration, 22 måneder på egetræ med bærmekontakt og alt sammen i hænderne på Hanspeter Ziereisen. En opskrift på vin der hurtigt fanger min interesse. Og skuffet blev jeg bestemt ikke. Aromatisk duft af flintesten, østersskaller og syrlig pære. I munden er har den en dominerende syre, god fyldighed, gule mirabella, en kalket mineralsk og et let taninsk bid mod afslutning. Med kun 11% alkohol kan man næsten tillade sig at dele flasken med sig selv. Imponerende er det i hvert fald, at man kan få så meget vildskab ud af så lav en alkoholprocent. Flot udtryk på denne ellers noget hengemte druesort.

92 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

A remarkable Chasselas from Jurassic chalk soils, the 2017 Viviser was basket-pressed and vinified for 20 months in traditional large oak casks to end up bone-dry and with 11.5% alcohol. Bright, pure and fresh on the still-reductive, yeasty-dominated nose but also with perfectly ripe fruit aromas and a fine saline note, this is a pure, fresh and persistently salty Gutedel (a.k.a. Chasselas). The wine is light yet tensioned, pure and fresh, with lemon rind and stony notes on the tightly knitted finish. Excellent.

92 Point(tidigare årgång)

Falstaff

Reductive, yeasty, smoky, malty, white pepper, lime peel. Slim build, taut, firm structure, straight to the point with fresh, precise acidity, bone dry, but not too barren, green apple, bergamot, good energy, untamed.

93-94/100 (tidigare årgång)

Houlberg

5,5 Thumbs Up. Smørfed Gutedel ... WAUW og WTF? Der er klart et pænt lille fadpræg med lakridskonfekt, wienerbrød, kringle og vanilje, men samtidig er vinen herlig aromatisk og nærmest parfumeret med tulipaner og et højt pollental. Frugten er også meget indbydende, nærmest lidt saltet med kvæde, tørret abrikos, pærer ... og noget, som virker som en kalket mineralitet, nødder, røg samt en pakke frugttyggegummi. Det dufter faktisk helt vidunderligt. I munden er det også skønt ... saftige æbler, lyse blommer og mirabeller, saftig, mostet og ret saltet. Det stikker ikke sådan vildt dybt i smagen, men har denne sure, syrlige, kalkede friske og lidt grønne smag ... tilsat lidt peber også ... så både salt og peber. Vinen er samtidig bare så frisk, sprød og krisp. Den har en ganske lille olieret fornemmelse, men det virker sgu bare rigtigt fint sammen, så jeg er ret begejstret for vinen. Gute Gutedel :-) (vurderet ved en tilbudspris på kr. 159,95)

Hur smakar Weingut Ziereisen VI (Viviser) Gutedel Unfiltered 2021?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

I glaset ljust citrusgult med friska gröna blinkningar ... Nosen är tydligt mineralisk med eleganta smaker av saltad grapefrukt, rökig flinta, päron, lite kvitten och vit persika, som öppnar sig perfekt för Champagne-liknande aromer av rostad rostat bröd och nötter ... I gommen krämig och mineraliskt vibrerande som en Chablis med färska mineralsalter under den delikata citrusfrukten. Eftersmaken är harmonisk och uppfriskande, med fina brioche-toner och en hint av nötter från många års lagring på jäst... Ett vitt vin med en vacker renhet redan nu - och lagringspotentialen är betydande! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Persika

Tasting Note Icon

Flintesten

Tasting Note Icon

Grapefrukt

Tasting Note Icon

Nötter

Tasting Note Icon

Päron

Smakprofil

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Weingut Ziereisen VI (Viviser) Gutedel Unfiltered 2021 passar bra till...

Om Weingut Ziereisen

image

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine

"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker

German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau

TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine

"Try anything!” – Anne Krebiehl MW

Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.

Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.

Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.

Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.

Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.

Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Årgång

2021

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

9,5 %

Servering

8-10°C

Lagringspotential

+10 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Skruvkork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter