0Varukorg

Tillbaka

Weingut Ziereisen VI (Viviser) Gutedel Unfiltered 2022

Tyskland

Tyskland, Baden

10,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
329,95 SEK
6 fl. per st.
294,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point Robert Parker

Weingut Ziereisen VI (Viviser) Gutedel Unfiltered 2022

Tyskland

Tyskland, Baden

10,5% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

"93-94 point. Smørfed Gutedel ... WAUW og WTF?" - Houlberg(tidl. årg.)

"93 point. Et flot glas" - Mad og Monopolet(tidl. årg.)

"93 point. Skuffet blev jeg bestemt ikke..." - Winewherever, Rasmus Christensen(tidl. årg.)

"92 points. This is a superb and persistent wine " - Robert Parker

"92 points. Reductive, yeasty, smoky, malty… Untamed." - Falstaff(tidl. årg.)

"Smelling like a dream you hope you never wake up from. It is the best vintage of Viviser I have tasted, and a miniature masterpiece of this neglected variety." - Terry Thiese(tidl. årg.)

Den sällsynta vita vinen från Badens mästerproducent Hans Peter Ziereisen. Nu i den stora årgången 2022, som gav välbehövlig upprättelse åt många tyska vinbönder efter ett tufft 2021.

När du häller upp ett glas Gutedel från Ziereisen är det som att få mattan ryckt undan. Houlberg utbrister "Wauw" och "WTF" när han senast smakade Ziereisens Viviser.

Samma vin förmår den prisbelönte amerikanske recensenten Terry Thiese att hamna i ett drömstadium han inte vill vakna ur. Så fantastisk är Ziereisens Viviser!

Och du kan lugnt se fram emot den nya årgången Viviser, som nog bäst kan beskrivas som tophusets motsvarighet till en stor Chablis... Den utstrålar åtminstone samma minerala renhet, finess och klass som fick Robert Parker att ge föregångaren fina 92 poäng!

Detta är utan tvekan en av världens bästa vita viner på Gutedel-druvan, som den sydtyska Ziereisen har gett ny 100-poängskultstatus. Druvorna handplockas från 35 år gamla vinstockar i ren Jura-kalk på den branta "Grand Cru" Efringer Oelberg.

En hel natts maceration följd av hård pressning drar fram unik karaktär från druvskalet, innan Viviser spontanjäser med terroirens egna jäst.

Därefter följer en 22 månader lång eklagring i kontakt med de fina jästresterna på 2000–3000 liters tyska fat från Assmann. Här är det bra att tänka på priset för Viviser, som ligger i nivå med en instegs-Chablis. Du får alltså ett vitt vin som genomgått en ovanligt lyxig behandling för sitt prisläge.

Buteljerad utan klarning och filtrering – och med minimal tillsats av sulfiter. Så skapar Hanspeter Ziereisen stor tysk vitvin!

Njut av den som aperitif eller till fisk och skaldjur, sushi, lätta tapas, sallader, färsk sparris och milda ostar. Servera vid 8–10°C

1 fl. per st.
329,95 SEK
6 fl. per st.
294,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point Robert Parker

Recensioner av Weingut Ziereisen VI (Viviser) Gutedel Unfiltered 2022

92 Point

Robert Parker

The NV V 22 is a Oberrhein Landwein made of Gutedel (or Chasselas) that was named Viviser (which is just another old synonym for Chasselas) until 2020. Whatever it's called and whatever the label looks like, the wine is stunning! Based on handpicked grapes that were pressed in an old, small basket press whose juice was then vinified naturally in large oak casks for about 20 months, the 2022 opens up with intense, ripe, fresh and fleshy fruit intertwined with notes of a sur lie reduction and crushed phenols that add nice freshness and savoriness. Citrus nuances lead to a light, very fine and elegant palate with a charming, very delicate and saline texture that reveals fine and crunchy grip on the clear, fresh and stimulating finish. This is a superb and persistent wine with just 10.5% stated alcohol. Screw cap. Tasted from lot L 11 24 in October 2025.

93-94/100 (tidigare årgång)

Houlberg

5,5 Thumbs Up. Smørfed Gutedel ... WAUW og WTF? Der er klart et pænt lille fadpræg med lakridskonfekt, wienerbrød, kringle og vanilje, men samtidig er vinen herlig aromatisk og nærmest parfumeret med tulipaner og et højt pollental. Frugten er også meget indbydende, nærmest lidt saltet med kvæde, tørret abrikos, pærer ... og noget, som virker som en kalket mineralitet, nødder, røg samt en pakke frugttyggegummi. Det dufter faktisk helt vidunderligt. I munden er det også skønt ... saftige æbler, lyse blommer og mirabeller, saftig, mostet og ret saltet. Det stikker ikke sådan vildt dybt i smagen, men har denne sure, syrlige, kalkede friske og lidt grønne smag ... tilsat lidt peber også ... så både salt og peber. Vinen er samtidig bare så frisk, sprød og krisp. Den har en ganske lille olieret fornemmelse, men det virker sgu bare rigtigt fint sammen, så jeg er ret begejstret for vinen. Gute Gutedel :-)

93 Point(tidigare årgång)

Mad og Monopolet

Weingut Ziereisen laver topvin på bl.a. Pinot Noir, og er en af de helt store vinproducenter i Tyskland, som har fundet en stil, der minder om Bourgogne og Alsace, men alligevel har sit eget præg. Jeg har smagt næsten alle vine i hans portefølje, og er endnu ikke blevet skuffet. Denne Viviser Gutedel Unfiltered 2018 skuffer heller ikke. Denne er lavet på druen Chasselas som dyrkes meget i Schweiz, Østrig, Tyskland og Frankrig. Det er en hvidvinsdrue, som er let, frisk og med stor indhold af mineralitet. Denne vin kommer fra 35 år gamle vinstokke, er håndplukket og er lagret i 22 måneder på egetræsfade sammen med gærresterne. Det har givet den en skøn duft af både tropisk frugt, smør, mandler, citrus, røg sammen med en frisk syrlig næse. Dette kunne godt skyldes druens mineralitet kombineret med de 22 måneder på fad, som giver en blanding af friskhed, syre og fedme. I munden er den blød, rund og fyldt med frugtnoter, et let fadpræg samt helt strigent syre. Et flot glas og til prisen på 129,95 kr. er det virkelig flot!

93 Point(tidigare årgång)

Winewherever, Rasmus Christensen

Gamle vinstokke, stejle kalkholdige marker, skin maceration, 22 måneder på egetræ med bærmekontakt og alt sammen i hænderne på Hanspeter Ziereizen. En opskrift på vin der hurtigt fanger min interesse. Og skuffet blev jeg bestemt ikke. Aromatisk duft af flintesten, østersskaller og syrlig pære. I munden er har den en dominerende syre, god fyldighed, gule mirabella, en kalket mineralsk og et let taninsk bid mod afslutning. Med kun 11% alkohol kan man næsten tillade sig at dele flasken med sig selv. Imponerende er det i hvert fald, at man kan få så meget vildskab ud af så lav en alkoholprocent. Flot udtryk på denne ellers noget hengemte druesort

92 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

A remarkable Chasselas from Jurassic chalk soils, the 2017 Viviser was basket-pressed and vinified for 20 months in traditional large oak casks to end up bone-dry and with 11.5% alcohol. Bright, pure and fresh on the still-reductive, yeasty-dominated nose but also with perfectly ripe fruit aromas and a fine saline note, this is a pure, fresh and persistently salty Gutedel (a.k.a. Chasselas). The wine is light yet tensioned, pure and fresh, with lemon rind and stony notes on the tightly knitted finish. Excellent.

92 Point(tidigare årgång)

Falstaff

Reductive, yeasty, smoky, malty, white pepper, lime peel. Slim build, taut, firm structure, straight to the point with fresh, precise acidity, bone dry, but not too barren, green apple, bergamot, good energy, untamed.

A miniature masterpiece (tidigare årgång)

Terry Thiese

It is of course the 2021 Viviser Gutedel, sporting all of 9.5% alc and smelling like a dream you hope you never wake up from. It is the best vintage of Viviser I have tasted, and a miniature masterpiece of this neglected variety. Yes, I am using that “masterpiece” word a lot. Nothing else will do.There’s less of the sous-voile note and more pure, pure nuttiness, along with the longest finish you ever experienced from a featherweight such as this. 2021 really starts to seem like a vintage that expresses its utmost genius the further south one goes. These are the best white wines I have tasted from Ziereisen. And this wine is elevated to vinous oratory in the Jancis, which teases out all the incipient finesse and – even – nobility, the little Spiegelau only implied.

Hur smakar Weingut Ziereisen VI (Viviser) Gutedel Unfiltered 2022?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

Viviser 2022 är krispigt och friskt i glaset med en citrusgul färg och limegröna reflexer ... En mineralgod arom stiger upp ur glaset med toner av saltad grapefrukt, rökig flinta, päron, lite kvitten och vit persika, som öppnar sig perfekt för Champagne-liknande aromer av rostat bröd och nötter ... I gommen krämig och mineraliskt vibrerande som en Chablis med färska mineralsalter under den delikata citrusfrukten. Eftersmaken är harmonisk och uppfriskande, med fina brioche-toner och en hint av nötter från många års lagring på jäst... Ett vitt vin med en vacker renhet redan nu - och lagringspotentialen är betydande! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Persika

Tasting Note Icon

Grapefrukt

Tasting Note Icon

Päron

Tasting Note Icon

Toast

Tasting Note Icon

Våta stenar

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Weingut Ziereisen VI (Viviser) Gutedel Unfiltered 2022 passar bra till...

Hur är Weingut Ziereisen VI (Viviser) Gutedel Unfiltered 2022 framställt?

Viviser 2020 är gjord av 100% Gutedel (Chasselas), som Weingut Ziereisen skördar för hand på toppen av den upp till 50% branta och kalkrika Efringer Oelberg-jordmånen i södra Baden. Druvorna pressas vid relativt högt tryck, 6 bar, för att extrahera karaktär och personlighet från musten, som sedan spontanjäses med terroirens naturligt förekommande jäststammar. Vinet mognar i nästan 2 år på 3000 liters tyska Assmann ekfat i kontakt med den fina jästfällningen, vilket ger det friska vita vinet en elegant textur och en Champagne-liknande komplexitet. Tappas på flaska utan klarning och filtrering - och med minimal tillsats av sulfiter.

Druvor

Gutedel

Lagringstyp

Fat-/ Ekfatslagring

Om Weingut Ziereisen

image

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine

"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker

German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau

TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine

"Try anything!” – Anne Krebiehl MW

Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.

Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.

Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.

Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.

Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.

Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Årgång

2022

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

10,5 %

Servering

8-10°C

Lagringspotential

+10 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Skruvkork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter