





Weingut Ziereisen VI (Viviser) Gutedel Unfiltered 2022
Den sällsynta vita vinen från Badens mästerproducent Hans Peter Ziereisen. Nu i den stora årgången 2022, som gav välbehövlig upprättelse åt många tyska vinbönder efter ett tufft 2021.
När du häller upp ett glas Gutedel från Ziereisen är det som att få mattan ryckt undan. Houlberg utbrister "Wauw" och "WTF" när han senast smakade Ziereisens Viviser.
Samma vin förmår den prisbelönte amerikanske recensenten Terry Thiese att hamna i ett drömstadium han inte vill vakna ur. Så fantastisk är Ziereisens Viviser!
Och du kan lugnt se fram emot den nya årgången Viviser, som nog bäst kan beskrivas som tophusets motsvarighet till en stor Chablis... Den utstrålar åtminstone samma minerala renhet, finess och klass som fick Robert Parker att ge föregångaren fina 92 poäng!
Detta är utan tvekan en av världens bästa vita viner på Gutedel-druvan, som den sydtyska Ziereisen har gett ny 100-poängskultstatus. Druvorna handplockas från 35 år gamla vinstockar i ren Jura-kalk på den branta "Grand Cru" Efringer Oelberg.
En hel natts maceration följd av hård pressning drar fram unik karaktär från druvskalet, innan Viviser spontanjäser med terroirens egna jäst.
Därefter följer en 22 månader lång eklagring i kontakt med de fina jästresterna på 2000–3000 liters tyska fat från Assmann. Här är det bra att tänka på priset för Viviser, som ligger i nivå med en instegs-Chablis. Du får alltså ett vitt vin som genomgått en ovanligt lyxig behandling för sitt prisläge.
Buteljerad utan klarning och filtrering – och med minimal tillsats av sulfiter. Så skapar Hanspeter Ziereisen stor tysk vitvin!
Njut av den som aperitif eller till fisk och skaldjur, sushi, lätta tapas, sallader, färsk sparris och milda ostar. Servera vid 8–10°C
Hur smakar Weingut Ziereisen VI (Viviser) Gutedel Unfiltered 2022?
Viviser 2022 är krispigt och friskt i glaset med en citrusgul färg och limegröna reflexer ... En mineralgod arom stiger upp ur glaset med toner av saltad grapefrukt, rökig flinta, päron, lite kvitten och vit persika, som öppnar sig perfekt för Champagne-liknande aromer av rostat bröd och nötter ... I gommen krämig och mineraliskt vibrerande som en Chablis med färska mineralsalter under den delikata citrusfrukten. Eftersmaken är harmonisk och uppfriskande, med fina brioche-toner och en hint av nötter från många års lagring på jäst... Ett vitt vin med en vacker renhet redan nu - och lagringspotentialen är betydande! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Smaknoter
Persika
Grapefrukt
Päron
Toast
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Weingut Ziereisen VI (Viviser) Gutedel Unfiltered 2022 passar bra till...
Hur är Weingut Ziereisen VI (Viviser) Gutedel Unfiltered 2022 framställt?
Viviser 2020 är gjord av 100% Gutedel (Chasselas), som Weingut Ziereisen skördar för hand på toppen av den upp till 50% branta och kalkrika Efringer Oelberg-jordmånen i södra Baden. Druvorna pressas vid relativt högt tryck, 6 bar, för att extrahera karaktär och personlighet från musten, som sedan spontanjäses med terroirens naturligt förekommande jäststammar. Vinet mognar i nästan 2 år på 3000 liters tyska Assmann ekfat i kontakt med den fina jästfällningen, vilket ger det friska vita vinet en elegant textur och en Champagne-liknande komplexitet. Tappas på flaska utan klarning och filtrering - och med minimal tillsats av sulfiter.
Druvor
GutedelOm Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener



















