





Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon John Riddock Limited Release 2016
Även vid normala danska priser mellan 975 och 1385 DKK är John Riddock Limited Release ett utmärkt topköp – för vi talar här om kanske Australiens största Cabernet Sauvignon!
I Australiens motsvarighet till Bordeauxs 1855-klassifikation – Langtons Classification of Australian Wine – är John Riddoch “1st Classified” – på nivå med namn som Henschke Hill of Grace och Penfolds Grange. Så är nivån satt!
I The Real Reviews “Wine Classification of Australia” kan John Riddock också skryta med en “first growth” topprankning med maximala “3 MERITS”, reserverad för landets mest ikoniska viner.
Vi säljer nu ett osedvanligt billigt restparti av det legendariska vinet – i den sublima årgången 2016, där John Riddoch får perfekta 100 poäng, når Decanters historiskt högsta rating för en australiensisk Cabernet OCH utsågs till årets #1 Coonawarra Cabernet…
Efter nästan 10 år på fat och flaska har vinet – precis som förutspått av flera kritiker – bara vuxit sig större och mer komplext i källaren. Lek därför gärna med att lägga till poäng på de recensioner som gavs vid lanseringen. Vinet kommer att blåsa dig omkull!
Sedan debutårgången 1982, som enligt uppgift fortfarande smakar utmärkt, har Wynns endast frigivit denna Limited Edition-världsklassvin under de allra bästa årgångarna. Och även då når mindre än 1% av druvorna från topphusets rostfärgade terra rossa-odlingar i Coonawarra fram till det slutliga blendet (!)
Kultvinet hyllar den visionära pionjären John Riddoch, som på 1800-talet lade grunden för en av Australiens finaste vinregioner, Coonawarra, och anses vara grundare av Wynns Coonawarra Estate.
År 2016 skämde vinmakarteamet Sue Hodder och Sarah Pidgeon bort rödvinet med 16 månaders fatlagring, varav 65 % skett på 300-liters franska hogheads (31 % av dem helt nya), medan de resterande 35 % legat på 225-liters franska barriques.
Observera – vi har bara ett mycket begränsat lager till detta unika restpartipris!
…
Njut av den till saftiga biffar, lammfilé, viltkött, mustiga grytor, BBQ och mogna ostar. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon John Riddock Limited Release 2016?
John Riddock Limited Release 2016 glimmar mörklila i glaset med en nästan svart kärna… I doften är vinet rent, fokuserat och raffinerat. Kraftfulla aromer av svarta vinbär, cassis, vilda hallon, violer och svarta plommon välver fram och harmonierar vackert med spännande nyanser av grafit, mynta och salvia, medan fatlagringens mokka och choklad tillför djup, kryddig komplexitet till doftbilden… Vinet balanserar förträffligt på tungan, där smaken trots sin imponerande intensitet vecklar ut sig med en utsökt elegans och nyanserad komplexitet. Cabernet-klassiska inslag av nyklippt gräs, mynta och tobaksblad smälter samman med lager-på-lager av röda och svarta bär. De vackert skulpterade tanninerna och det välintegrerade fatet fulländar en av de största och mest nobla översjöiska rödvinerna vi hittills haft i glaset. Fantastiskt nu – och enligt huvudvinmakaren kan den sparas i upp till 30 år från skördeåret.
Smaknoter
Hallon
Kaffe
Mynta
Vinbär
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon John Riddock Limited Release 2016 passar bra till...
Hur är Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon John Riddock Limited Release 2016 framställt?
Vinet är tillverkat av 100 % Cabernet Sauvignon från Wynns egna vingårdar i Coonawarras berömda roströda Terrarossa-jord – där mindre än 1 % av druvorna klarar den extrema kvalitetsselektionen som ligger till grund för Limited Release-flaggskeppet John Riddoch! Efter avslutad jäsning följer 16 månaders fatlagring. 65 % av vinet ligger på 300‑liters franska hogheads (31 % av dem helt nya), medan resterande 35 % mognar på 225‑liters franska barriquefat.
Sue Hodder – Senior Winemaker’s comments:
With a perfect score of 100 points from Andrew Caillard MW, it’s no wonder that this is Wynns’ flagship wine. Crafted in small quantities from the best available estate-grown fruit, it is the definitive Coonawarra Cabernet Sauvignon.
John Riddoch is only made when grapes of extraordinarily high quality are available, and the 2016 vintage delivers. It is all about cellarworthy cassis flavours combining with a mocha creaminess from French oak. Beautifully textured with a fine tannin line, this is why small batch winemaking is truly exceptional in its results. Peak Drinking: Now – 2046
Druvor
Cabernet SauvignonVindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener





















