
Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc de Noirs Almutia
Grenache, Syrah och Mourvèdre i en vit Châteauneuf-du-Pape från fyra toppår...? Genius Xavier gör det igen!
Inspirationen till Xaviers nya skapelse går tillbaka ända till medeltiden, då "Almutia" var den latinska termen för en lila huva som präster bar för att dölja sin vita hud... Precis som det mörka druvskalet döljer den färglösa saften från rött vinsdruvor.
Med Altumia nöjer sig Xavier inte med att basera en vit Châteauneuf-du-Pape på den färglösa musten från rött vinsdruvor. Den ständigt experimentella vinmakaren med 100 poäng tar steget fullt ut och lyckas blanda fyra toppårgångar (2016, 2018, 2020 och 2021) från terroirer i västra Châteauneuf, där kalkstensjorden är särskilt lämpad för att producera vita viner av högsta kvalitet.
Som ett resultat är vinet i glaset friskt och moget, mineraliskt och komplext, elegant och intensivt på samma gång ... enastående!
Njut av det till skaldjur, sushi, tapas, fågel, ljust kött, smör- och gräddsåser och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C.
Hur smakar Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc de Noirs Almutia?
Briljant på häll med fina gyllene nyanser ... Redan vilt intressant på näsan med eleganta aromer av honung, lavendel, mandarin, våta stenar, hallonblomma, saltad citrus, päron och aprikos, som ger plats för terroir-typiska garrigue noter av rosmarin och timjan ... Krämig på tungan med imponerande renhet och mineral elegans. Smaken dröjer sig kvar vackert i den detaljerade och nyanserade avslutningen, med munrengörande inslag av örter och lakrits... Ren toppklass och ett av de finaste franska vita vinerna vi har smakat söder om Bourgogne! Drick nu eller spara 6-10 år från skördeåret.
Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc de Noirs Almutia passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener