





Xavier Arcane La Justice 2020
93 poäng, 15% alkohol och den mest utsökta kraftsmaken som konkurrerar med Châteauneuf-du-Pape!
La Justice är en unik single release från toppåret 2020 och i den exklusiva prestigeserien Arcane från 100-poängsstjärnan Xavier.
Det här är allt annat än ett genomsnittligt sydligt Rhône. För att maximera kvaliteten tillsätter Xavier ett "hemligt" reservvin som uteslutande görs av toppdruvor från så kallade Rhône-Crus (en samlingsbeteckning för toppdistrikt som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Lirac, Rasteau och Vacqueyras). Lägg därtill en komplex och sensationellt innovativ vinframställningsprocess med 70% Grenache och 30% Syrah. Grenache mognar under hela 24 månader i en kombination av Vinarium och Wine Globe.
Resultatet är utan tvekan ett av de vildaste Rhône-vinerna vi har upplevt under 2020 ... Måste helt enkelt avnjutas!
Njut av detta vackra Rhône-vin till saftiga biffar, lamm, BBQ, pulled pork, matiga tapas och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Xavier Arcane La Justice 2020?
Arcane La Justice presenterar sig mörkt björnbärsrött med en lila kant ... Från glaset sprider sig uttrycksfulla aromer av röda och mörka bär, torkade örter, violer, engelsk lakrits, tryffel, moget kött, choklad och de mest utsökta rostade fatkryddorna. Den doftar helt enkelt underbart! I munnen, fyllig och intensiv med en kraftfull solmogen frukt som förblir snyggt fokuserad med elegant vibrerande friskhet. Imponerande lång eftersmak med läckra örttoner och polerade, biffvänliga tanniner. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Xavier Arcane La Justice 2020 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener