



Xavier Arcane Cairanne La Temperance
Wow ... Kolla in den här nyheten från Rhônedalens mest visionära vinmakare, Xavier Vignon.
"La Temperance" är ett unikt single release-rött vin från Cairanne AOC, som har samma Cru-status som Gigondas och Chateauneuf du Pape.
Xavier har skapat sitt senaste mästerverk på 4 utvalda toppårgångar 2015, 2016, 2017 och 2018. Ett silkeslent, saftigt kraftfullt Rhône med 15% alkohol och härliga toner av peppar och garrigue.
Trots att både Robert Parker och James Suckling ger toppbetyg till "Temperance" har priset hållits otroligt lågt. Högsta värde!
Vinet passar perfekt till saftiga biffar, pizza, BBQ, pulled pork, lamm, julmat och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Xavier Arcane Cairanne La Temperance?
Vinet lockar i glaset med en djup plommonröd färg. Nosen är blommig, fruktdriven och koncentrerad med krossade violer, hallon, smultron, solmogna plommon, körsbär och björnbär varvat med engelsk lakrits, läder, pepparkorn och Rhône-karaktäristiska inslag av garrigue. "La Temperance" träffar tungan med en köttig och intensiv fruktighet som trots 15% alkohol känns otroligt elegant och balanserad. Sammetslena tanniner leder fram till en magnifik avslutning med mineraltoner av skogsmark, torkade örter och saftiga sommarbär. Ett unikt vin som visar kärnan i den magnifika Rhône-terroiren. Drick nu eller spara 15-20 år från skördeåret.
Xavier Arcane Cairanne La Temperance passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.