
Xavier Beaumes de Venise 2021
Topprankad flera år i rad av James Suckling – det här är södra Rhône i absolut världsklass!
Sedan 2005 har rött vinerna från Beaumes-de-Venise haft välförtjänt toppstatus som Cru i Rhône-dalen – på nivå med jättarna Châteauneuf-du-Pape och Gigondas.
Jämförelsen med just Gigondas är given: Beaumes de Venise är närmaste granne i söder, och båda appellationerna gynnas av branta sluttningar och markanta höjdskillnader i och kring den dramatiska kalkstensformationen Dentelles de Montmirail.
Xavier förenar fruktkraften från de lågt liggande parcelarna på 100 meters höjd med stram elegans och mineralitet från högt belägna lägen upp till 500 meters höjd. Resultatet förädlas genom Bourgogne-inspirerad lagring.
50 % av vinet mognar på små franska ekfat, där den uppnår kryddig komplexitet, medan resterande 50 % av komponenterna bevaras fruktiga och rena i ståltankar.
Röd Beaumes de Venise blir inte mycket större än så här. Som Rhône-gurun Jeb Dunnuck (tidigare Robert Parker) skrev om ett annat av Xaviers mästerverk:
“One of the greatest red wines to come from Beaumes de Venise.”
Servera detta mångsidiga matvin till lamm med örter, saftiga biffar, anka, fläskstek, BBQ, kraftiga tapas, långkok och ost. Avnjutes vid 16-18°C
Hur smakar Xavier Beaumes de Venise 2021?
Xavier Beaumes-de-Venise 2021 gnistrar fyllig och mörk björnbärsröd i glaset… Doften är fylld av rikedom och intensitet: torkad lavendel och viol möter krossad svartpeppar, Herbes de Provence och en ton av rökt kött. Frisk hallonfrukt, fullt mogna svarta plommon och björnbär följs av minerala nyanser av skogsbotten och kalksten – samt en ton av choklad, kaffe och engelsk lakrits från fatlagringen… I munnen framstår vinet rikt och koncentrerat, men med en frisk underliggande mineralitet som ger liv och finess åt den mjuka, generöst kryddiga frukten. Fina, mjuka och synnerligen matvänliga tanniner träder förnämnt fram i den långa, harmoniska finishen. Magiskt. Drick nu, eller lagra i över 10 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Björnbär
Herbes de Provence
Rök
Svartpeppar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Beaumes de Venise 2021 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener