



Xavier Châteauneuf du Pape 2019
Gläd dig... Xavier har gjort sin bästa Châteauneuf-du-Pape på mer än ett decennium under 2019!
Hos Robert Parker har Xaviers "signaturvin" fått sitt högsta betyg sedan 2007. Jeb Dunnuck förklarar sig redan vara ett fan och lovar ännu större saker för framtiden.
Vi trodde ärligt talat inte att Xavier kunde fortsätta att överträffa sig själv... Men spänn fast dig och förbered dig på den vildaste berg-och-dalbanan i Rhône, som överträffar många konkurrenters prestigecuvéer.
100-poängaren Xavier Vignon har gjort årtiondets kanske bästa köp från Châteauneuf-du-Pape.
Njut av den till lamm, rött nötkött, hjortkött, ankbröst, pepparsås och barbeque. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Xavier Châteauneuf du Pape 2019?
Vid upphällning, djärvt och mörkt körsbärsrött med svart mitt och en ungdomlig lila ton nära kanten av glaset... På näsan är det nästan sexigt och imponerande intensivt med dofter av nyplockade violer, lavendel, jordgubbar i grädde, björnbär, svarta körsbär och svarta vinbär, galant följt av kryddiga myriader av svartpeppar, lagerblad, timjan, kaffebönor, lakrits och vanilj ... Vinet är djärvt och härligt fruktmättat på tungan med hinkvis av röda och mörka bär! Lite läder och begynnande skogsmarksmineralitet lovar stora saker för framtiden ... men vinet är och kommer att vara helt utsökt redan nu! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Xavier Châteauneuf du Pape 2019 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener