



Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc 2023
Wow ... Läs om dessa lovord från Rhônedalens ledande recensentduo!
Xaviers vita Châteaneuf-du-Pape smakas knappast bättre än i årgång 2023, där det vita vinet bara är en enda Parker-poäng från att matcha 900 DKK Château de Beaucastel Blanc!
Aromatiskt, oljigt och rikt med tropiska toner av ananas och persika som möter delikata inslag av smör, brioche och vanilj från den delvis Burgundy-inspirerade jäsningen i fransk ek.
När en 100-poängsproducent som Xavier Vignon väljer druvor från några av de svalaste skiftena i Châteauneuf-du-Pape, är kvaliteten lätt i samma liga som Meursault och andra dyra Bourgogne-viner.
Vill du uppleva Frankrikes bästa alternativ till stora vita Bourgogne? Skäm bort dina smaklökar med Xaviers vackra vita Châteauneuf-du-Pape, som efter flera år av fantastiska betyg har hittat en ny nivå av excellens i den helt nya 2023-årgången!
Njut av detta vita vin till fågel och vitt kött, stekt fisk och skaldjur, sushi och lättare asiatiska rätter. Servera vid 10-12°C
Hur smakar Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc 2023?
Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc 2023 vibrerar elegant gyllene i glaset ... Näsan är fullpackad med aromatisk rikedom! Delikata parfymerade nyanser av lavendel, citron, våta stenar, vita blommor, päron, aprikos och honung stiger upp ur glaset, medan fatjäsningen fullbordar doften med djupa lyxiga toner av smör, nötter, rostat bröd och vanilj... Den vita Châteauneuf flyter mjukt krämig och änglalik på tungan, där den delikata aromatiska rikedomen möter den friska mineraliteten i årgången och en kryddig touch från ekfaten. Frukten dröjer sig vackert kvar i eftersmaken, där salta mineraliska undertoner ger en eminent balans och x-faktor till upplevelsen. Stort vitt vin från en av Frankrikes finaste vinmakare! Drick nu eller spara 4-6 år från skördeåret.
Smaknoter
Aprikos
Citron
Honung
Vita blommor
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc 2023 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener