





Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc Cuvée Anonyme ØKO 2022
93 poäng från Rhône-gurun Jeb Dunnuck. Då vet du att du har att göra med en seriös vit Châteaneuf-du-Pape!
Släng in Xaviers utmärkta Cuvée Anonyme i en blindprovning mot Château de Beaucastel Blanc - och vi garanterar ett jämnt lopp trots den enorma prisskillnaden. Eller njut av det som ett spännande alternativ till betydligt dyrare vita bourgogneviner!
Xaviers vita flaggskepp från Châteauneuf-du-Pape imponerar i den fantastiska 2022-årgången med fantastisk mineral citrusfräschhet och aromatiska Rhône-hintar av lavendel, mandarin och honung, toppad med burgundisk-liknande rikedom och komplexitet från den partiella fatlagringen.
Gör som Jeb Dunnuck och servera detta gastronomiska gudinnevin till läckra rätter - det klarar allt från sushi till friterade skaldjur och ljust kött i krämiga såser!
Njut av det till stekt fisk och skaldjur, fågel, ljust kött, smör- och gräddsåser, svamp och getost. Vinet passar utmärkt till grillad piggvar med fänkål eller kalvfilé med en gräddsås på färska kantareller. Servera vid 10-12°C
Hur smakar Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc Cuvée Anonyme ØKO 2022?
Cuvée Anonyme Blanc 2022 presenterar sig djärvt och lätt gyllene i glaset ... Näsan är full av saftiga aprikoser, saltad citrus, lavendelblomma, mandarin, honung, våta stenar och bivax, elegant blandad med Bourgogne-liknande nyanser av nötter, smör, rostat bröd och vanilj från den partiella fatlagringen ... Det vita Châteuneuf öppnar sig rikt och smakrikt på tungan, där den krämiga konsistensen döljer nyanserad frukt, fina fatkryddor och en underbar salt mineralisk underton. Lång och lyxig avslutning i ren världsklass. Japp, det är ett stort och kraftfullt vitt Rhône-vin i glaset! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Smaknoter
Aprikos
Honung
Vita blommor
Nötter
Smör
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc Cuvée Anonyme ØKO 2022 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener