
Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc Cuvée Anonyme ØKO 2024
The famous redwine ‘Cuvée Anonyme’ by Xavier Vignon is also available in a white version! The grapes come from old vines with limited yields … A beautiful white” – Xavier
Var beredd… här får du seriös vit Châteaneuf-du-Pape i glaset!
Rhôneguruen Jeb Dunnuck har tidigare gett 95 poäng till Xaviers största vita vin, Cuvée Anonyme, som rankades kring TOP 10 bland 123 testade vita viner från Châteauneuf-du-Pape.
Stoppa in Xaviers utmärkta Cuvée Anonyme i en blindprovning mot Château de Beaucastel Blanc – och vi garanterar ”close race” trots den enorma prisskillnaden. Eller njut av den som ett spännande alternativ till betydligt dyrare vita bourgogneviner!
Xaviers vita flaggskepp från Châteauneuf-du-Pape imponerar i den eleganta årgången 2024 med en förbluffande mineralisk citrusfräschhet och aromatiska rhônetoner av lavendel, mandarin och honung, som kompletteras av bourgogneliknande fyllighet och komplexitet från den delvisa fatlagringen.
Passar till stekt fisk & skaldjur, fågel, ljust kött samt smör- och gräddsåser. Serveras vid 10–12 °C
Hur smakar Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc Cuvée Anonyme ØKO 2024?
Cuvée Anonyme 2024 visar upp sig fyllig och ljust gyllene i glaset... Nosen är en underbar upplevelse i sig själv med förföriska aromer av aprikos, salt citrus, våta stenar, lavendel, mandarin, honung och bivax, som toppas av eleganta, bourgogneliknande fattoner av nötter, smör och vanilj... Den vita Châteauneuf-du-Pape breder förnäm ut sig i munnen, där fatets kryddighet och den friska, sältiga mineraliteten spelar vackert mot de delikata fruktnyanserna. Lång eftersmak med stor finess och eleganta toner av våta stenar. Det här är alltså vit Rhône i ren världsklass! Fulländad harmoni och läcker, lyxig smak. Drick nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Smaknoter
Aprikos
Honungsmelon
Nötter
Violett
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc Cuvée Anonyme ØKO 2024 passar bra till...
Hur är Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc Cuvée Anonyme ØKO 2024 framställt?
Vinet är 2024 framställt som en blend av 40 % ospecificerade ”collection grapes” – där ett brett spektrum av druvsorter är representerat. Därtill kommer 30 % Grenache Blanc, 20 % Clairette och 10 % Roussanne. Xavier selekterar druvorna från utvalda parceller i Châteauneuf-du-Pape, där mycket gamla vinstockar ger få och små druvklasar med extra hög smakintensitet. Roussanne, som skördas tidigt för fräschör och arom, jäser och mognar 4 månader på ekfat, där manuell omrörning av jästresterna ger vittvinet extra fyllighet och burgundisk komplexitet. De övriga druvsorterna jäser vid låga temperaturer i ståltank för att framhäva vittvinets delikata frukt och friska mineraltoner.
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Näringsinnehåll
Allergener























