





Xavier Chateauneuf du Pape Cuvee Anonyme 2019
När det sublima blir vardag...
Xavier Vignons helt slutsålda flaggskepp återkommer i den exceptionella årgången 2019.
Och gissa vad. Cuvee Anonyme får IGEN betyg i världsklass på upp till 97 poäng från Rhône-specialisten Jeb Dunnuck. Kvaliteten matchar de legendariska åren 2010 och 2016 och det i sig är värt en applåd.
Missa inte marknadens bästa Chateauneuf du Pape-fynd!
Njut av den till lamm, rött nötkött, hjortkött, ankbröst, pepparsås och barbeque. Njut av vinet vid 16-18°C.
Hur smakar Xavier Chateauneuf du Pape Cuvee Anonyme 2019?
Cuvee Anonyme förför från det ögonblick det hälls upp med sin täta mörkröda färg. Charmig Chateauneuf-näsa av svarta vinbär, svarta körsbär, björnbär och lakrits, inlindad i lyxiga inslag av lavendelfält och garrigue från den gudomliga sydfranska terroiren. Inslag av peppar, skogsmark, tobak och vanilj knyter ihop säcken på den enastående buketten. I munnen glider vinet lätt och elegant över tungan med en rik, mjuk och perfekt balanserad kraftfrukt. Gigantisk avslutning med fina mineralnyanser, provençalska lagerblad och rostade kaffebönor från fatet. Komplex, elegant och otroligt drickbart. Det är så här bra "neuf" ska smaka! Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Xavier Chateauneuf du Pape Cuvee Anonyme 2019 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener