



Xavier Chateauneuf du Pape Intra Blanc NV
“This white Châteauneuf-du-Pape from Vinarium® is a veritable ode to innovation, unprecedented in the history of French wine! It is the result of a unique aging method: small barrels were immersed in the Vinarium®, a truncated wooden vat, completely sheltered from oxygen… A white wine for ageing that will reveal all its complexity over time.” – Xavier Vignon
Titta här Château Beaucastel och Rayas. Det här är kanske den mest unika och innovativa vita Châteauneuf-du-Pape som någonsin nått butikshyllorna! Levererad i den vackraste vaxförseglade flaskan…
INTRA NV är ett exklusivt multi-vintage-blend som 100-poängsstjärnan Xavier Vignon skapat på särskilt utvalda, svala, nordvända parceller i Châteauneuf-du-Pape. Det komplexa blendet är sammansatt av 40 % Clairette, 25 % Grenache Blanc, 15 % Picpoul, 10 % Roussanne, 5 % Picardan och 5 % Bourboulenc. De nordvända parcellerna bidrar till att ge det vita vinet dess fräschör och nerv till den fylliga, fatlagrade frukten.
Druvorna jäser på fat tålmodigt vid mycket låga temperaturer – i en process som sträcker sig över 6–8 månader, vilket frambringar en imponerande fräschör och aromatisk komplexitet.
Här sänks faten ner i en 7000 liter stor, syrefri träbehållare med vitt Côtes du Rhône-vin runt omkring faten, så trycket och den naturliga CO₂ skyddar INTRA-vinet från luft och yttre påverkan. Denna stilla, långvariga lagring – ända upp till 30 månader – ger en hittills osedd grad av komplexitet, textur och mineralitet.
Det här är ett gigantiskt vitt vin, skapat för att mäta sig med de bästa fatlagrade vita vinerna från Bourgogne, och Xavier förutspår själv att toppvinet har en lagringspotential som sträcker sig ända till 2040!
Vill du hinna smaka ett av marknadens vildaste vita Châteauneuf-du-Pape-viner? Vi har tilldelats endast 15 lådor!
Njut av det vita vinet till stekt fisk & skaldjur, sushi, fjäderfä, tapas och lätta asiatiska rätter. Servera vid 10–12 °C
Hur smakar Xavier Chateauneuf du Pape Intra Blanc NV?
Xavier Vignons one-of-a-kind Châteauneuf du Pape seglar fet och läcker runt i glaset med en vacker gyllene nyans. Doften är på en burgundisk Grand Cru‑nivå vad gäller komplexitet och fatpåverkan. Bouqueten öppnar med apelsinblom, mirabelle, saltad citrus, honung och torkad frukt, som kompletteras av vanilj, toast och rostade nötter från den unika fatlagringen. I munnen landar vinet smörkrämigt och mjukt som vore det en Meursault, där det avger koncentrerade toner av persika, gula plommon, ananas och en aning rök. Eftersmaken dröjer sig kvar i flera minuter och avslutas med en kittlande mineralsk fräschhet som balanserar vinets fylliga Châteauneuf‑frukt och djupa, fatkryddiga inslag. Ett vitt vin i odiskutabel världsklass som du kan dricka nu eller njuta av under de kommande 10–15 åren från skördeåret.
Smaknoter
Aprikos
Citron
Persika
Torkad frukt
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Chateauneuf du Pape Intra Blanc NV passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener