





Xavier Châteauneuf-du-Pape La Réserve XVI XIX XX i trækasse
Ett av världens största rött viner från den främsta vinmakaren i Châteauneuf-du-Pape!
Femte utgåvan av Xaviers topprecenserade flaggskepp La Réserve lever upp till alla förväntningar – och mer därtill!
Xavier presenterar med de nya XVI (2016), XVI (2019) och XIX (2020) en närmast ultimativ blandning av toppårgångar med respektive 98 poäng, 96 poäng och 94 poäng i Robert Parkers Vintage Chart. Och kvaliteten kan, milt sagt, smakas!
Druvorna plockar han från särskilda parceller, bland annat från ikoniska La Crau samt från terroirs med de klassiska rullstenarna (galets roulés), som Rhôneflodens mäktiga ström av smältvatten lämnade efter sig och formade under mellantiden.
I respekt för fruktens världsklass framställer Xavier rött vinet med minimalt ingripande, och helt utan mekanisk extraktion, allt för att främja ett mer nyanserat uttag av aromer från druvskalet.
La Réserve fulländas med omkring 15 månaders källarlagring i en blandning av betongtankar samt små, medelstora och stora ekfat, som tillför exotiska lyxkryddor till smaken.
Levereras i originala trälådor vid köp av 6 flaskor.
Njut av den till lamm, saftigt nötkött, vilt, stekt anka, BBQ, grytor, fläskstek och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C.
Xavier Châteauneuf-du-Pape La Réserve XVI XIX XX är framställd av 60 % Grenache, 25 % Syrah och 15 % Cinsault från 2016 (XVI), 2019 (XIX) och 2020 (XX). Vi talar här om absoluta toppårgångar med respektive 98 poäng, 96 poäng och 94 poäng i Robert Parkers Vintage Chart. Xavier handplockar frukten från 90 mikroparceller fördelade över flera terroirs i Châteauneuf-du-Pape, bland annat berömda La Crau samt de klassiska rullstenarna (galets roulés). Alla druvor avstjälkas och sorteras direkt i vingården. Vinifieringen sker med minimalt ingripande och helt utan mekanisk extraktion, eftersom Xavier vill främja ett mer elegant, varsamt och nyanserat uttag av aromer från druvskalet. La Réserve mognar i cirka 15 månader på en blandning av betongtankar samt små, medelstora och stora ekfat.
Hur smakar Xavier Châteauneuf-du-Pape La Réserve XVI XIX XX i trækasse?
La Réserve XVI XIX XX skimrar mörkt körsbärsröd i glaset... Det är ren magi och trolldom i doften, som levererar Châteauneuf-du-Pape-aromer från en annan värld! Torkade rosor, lavendel, svartpeppar, ingefära och provencalska örtkryddor stiger som en elegant parfymblandning ur glaset, innan koncentrerade skogssmultron, blåbär, plommon, svarta vinbär och katrinplommon vältrar fram i sällskap med djupa toner av torkat kött, svarta oliver, lakrits och choklad… I munnen ännu vildare, om möjligt! På tungan silkeslen, som om den var svept i bomull, medan frukten imponerar med sin sällsynt lyckade kombination av fyllighet, kraft och en närmast oändlig nyansrikedom i den minutlånga finishen. Festen avslutas med eleganta tanniner, lakrits och en gåtfull salt mineralitet, som Xavier konkret tillskriver andelen druvor från 2016... Episk Châteauneuf-du-Pape! Drick nu, eller lagra till ca. 2040.
Smaknoter
Plommon
Lakrits
Rose
Svartpeppar
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Châteauneuf-du-Pape La Réserve XVI XIX XX i trækasse passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener