





Xavier Châteauneuf-du-Pape 1999 i trækasse
25 års källarutgåva från Xavier Vignon... Châteauneuf-du-Pape i 100% Grenache från årgång 1999. Vad sägs om det!
Vem lagrar ett vin på fat och i betongtankar i 25 år? Det är unika flaskor som denna som gör att Robert Parker inte tvekar att kalla Xavier Vignon för en av de bästa vinmakarna i hela Châteauneuf-du-Pape.
Efter år av väntan har vi lyckats få tag på ännu en eftertraktad och perfekt drickbar "Back Vintage" från Xaviers egen Private Cellar Collection ... Och vilken fantastisk sådan! Årgång 1999 följer i kölvattnet av tidigare tilldelade små partier av årgångarna 1972 och 2000, som båda blev uppköpta på mycket kort tid.
Förvänta dig ett vin i sin bästa ålder ... Eftersom Xavier smart nog inte buteljerade vinet förrän 2023 har det inte utvecklats i samma takt som om det hade buteljerats 1999. Vinet släpps nu när Xavier anser att det är klart att dricka, men du kan enkelt lagra det 30 år från skördeåret. Du kommer att bli överraskad av den friska frukten som på ett magiskt sätt smälter samman med djupa toner av skogsmark, peppar och rökt kött.
Vår långvariga vänskap med Xavier gör att vi nu kan erbjuda ett mycket begränsat parti av denna drickfärdiga vinskatt, som levereras i sin ursprungliga 6-delade trälåda vid köp av 6 flaskor. Om du vill ha en vinupplevelse du aldrig kommer att glömma är det nu du ska slå till.
Njut av det mogna Chateauneuf du Pape till fågel, tapas, lamm, svamp - eller som ett meditationsvin i världsklass. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Xavier Châteauneuf-du-Pape 1999 i trækasse?
Den 25-åriga Châteauneuf-du-Pape presenterar sig med en intensiv mörk plommonröd färg med lätt orange inslag i kanten... Gudomlig doft med aristokratisk elegans och fruktkoncentration som överväldigar sinnena med oceaner av röd, svart och torkad bärfrukt som omsluts av en potpurribukett av rosor, lavendel och viol. Det hela knyts samman med kryddiga källarnoter av garriqueörter, choklad, läder, torkat kött, lakrits, mineraltryffel och regnig skogsmark... Vinet smälter silkeslent och koncentrerat på tungan, där frukten i världsklass på ett unikt sätt förkroppsligar både friska och ädelt mogna smaker av det mest utsökta slaget! Otaliga delikata smaker överväldigar i den fantastiskt långa fruktiga finishen som bleknar med lakritsdjup, spökande mineralitet och örtartad elegans. Vinet släpps drickfärdigt, men det kan med fördel lagras i 30 år från skördeåret.
Smaknoter
Vinbär
Svartpeppar
Svampar
Torkad frukt
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Châteauneuf-du-Pape 1999 i trækasse passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener