
Xavier Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme 2021
James Suckling säger det rakt ut – man skulle inte tro att denna komplexa, kryddiga och mörkfruktiga Châteauneuf-du-Pape är ett kraftpaket som kommer från den på pappret relativt lätta årgången 2021!
Men Xavier tar gärna sig an vädergudarnas utmaningar – och levererar återigen en Châteauneuf-du-Pape som står långt över det vanliga. Beviset hittar du här i hans stora flaggskepp, Cuvée Anonyme!
Xavier är så respekterad för sina förmågor att två av tre vinodlare i Châteauneuf betalar honom för att hjälpa dem förbättra sina egna viner. Det är Xavier de vänder sig till när allt ska vara perfekt!
"Xavier Vignon, along with Philippe Cambie, are probably the two most highly renowned oenologists in Chateauneuf du Pape" - Robert Parker
Här levererar Xavier ett av årgångens bästa och mest koncentrerade rödviner från hela södra Rhône – och med priset i åtanke är kvaliteten i princip utan konkurrens.
Njut av den till lamm, nötkött, vilt, ankbröst, pepparsås, julmat och BBQ. Servera vid 16–18°C.
Hur smakar Xavier Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme 2021?
Cuvee Anonyme 2021 imponerar i glaset med sin täta, björnbärsmörka färg... I doften har Xaviers flaggskepp fullt ös på de mörkfruktiga aromerna av svarta vinbär, svarta körsbär, björnbär och lakrits, som sveps in i spännande, eleganta inslag av lavendelmarker och garrigue från det sydfranska terroiret. Svartpeppar, mineralisk skogsbotten, rökt kött och choklad fulländar doftbilden med råa mängder krydda och komplexitet... Vinet glider köttfullt över tungan med en fyllig, mjuk och perfekt balanserad kraftig fruktighet. Gigantisk finish med fina mineraliska nyanser, provencalska lagerblad och rostade kaffebönor från fatet. Komplex, elegant och otroligt drickvänligt. Så här ska en stor ”neuf” smaka! Drick nu, eller lagra 10–15 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Choklad
Herbes de Provence
Rök
Svartpeppar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme 2021 passar bra till...
Hur är Xavier Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme 2021 framställt?
Cuvée Anonyme 2021 är sammansatt av 60 % Grenache, 15 % Mourvèdre och 10 % Syrah – samt en rad ospecificerade collection vines bestående av intressanta Rhône-druvor som Vaccarèse, Counoise, Muscardin och Roussanne. Druvorna skördas från parceller som täcker fem olika terroirtyper i appellationen – inklusive ikoniska La Crau och vingårdar med de berömda rullstenarna (Galets Roulés), som under årtusenden avlagrats och rundats av Rhôneflodens mäktiga smältvattensströmmar under interglacialerna. De mer än 100 år gamla Grenache-stammarna ger en extremt låg avkastning – motsvarande endast en flaska vin per meter vinstock. Men druvkvaliteten är fantastisk! Musten jäser med cirka 30 dagars skalkontakt, vilket ger ett vin med intensiv färg, djup och struktur. Avslutningsvis mognar Cuvée Anonyme i 18 månader – lika fördelat mellan medelstora ekfat (demi-muids), stora träfat och fruktbevarande betongtankar.
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener






















