



Xavier Chateauneuf du Pape XV 2018
Xavier Châteauneuf XV är superb... 2018 utmärker sig för sin kraftfulla blandning av mörk Mourvédre och pepprig Syrah, turboladdad i den varma årgången med 15% alkohol och extra mycket fruktpunch!
Utan tvekan ett rött vin med enorm potential... men 100-poängsproducenten Xavier lyckas göra sin Châteauneuf du Pape oemotståndlig även när den är ung, som alltid. Mums!
XV är perfekt för rött kött med starka såser. Vinet passar också bra till feta fläsk- och ankrätter. Prova till exempel med filet mignon. Servera vid 15-17°C.
Hur smakar Xavier Chateauneuf du Pape XV 2018?
Vinet har en djup, nästan svartlila färg i glaset. Ett vin mättat med smakintensitet som exploderar i ett livligt skådespel av björnbär, svarta körsbär och miniatyrblåbär som sprutar av saft i munnen, kompletterat med ett lätt dammigt pepparbett, utsökt lavendel och söta lakritstoner. Animaliska noter lämnar sitt torra avtryck på den rika doft- och smakpaletten. Elegant skulpterad skönhet, välproportionerad och voluminös, med stor förförisk kraft. Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Xavier Chateauneuf du Pape XV 2018 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener