



Xavier Chateauneuf du Pape XV 2019
Backa från Beaucastel. Världens största vinkritiker har rätt. Med 15% alkohol och 55% av kraftdruvan Mourvèdre är Xaviers nya XV 2019 fullproppad med smak.
Med undantag för det ikoniska Château de Beaucastel hör man alltför sällan talas om Châteauneuf med en dominans av den djupa och komplexa rött vinsdruvan Mourvèdre.
Den 100-poängsstjärnan Xavier kompenserar för denna skamliga brist med sin mörka fruktiga och peppriga "Neuf", som också är prisvärd!
Lagringspotentialen är 10 år eller mer i framtiden, men redan nu smakar vinet helt fantastiskt ... Stor rekommendation härifrån!
XV är perfekt för rött kött med starka såser. Vinet passar också bra till feta fläsk- och ankrätter. Prova till exempel med filet mignon. Servera vid 15-17°C.
Hur smakar Xavier Chateauneuf du Pape XV 2019?
Vid servering seglar XV 2019 djärvt och dramatiskt mörkt runt glaset ... Näsan förebådar stor Châteuneuf med dofter av krossade torkade violer, engelsk lakrits, lavendel, svarta körsbär och björnbär, som ger plats för komplexa undertoner av svarta oliver, garrigue örter, tjära, läder och tryffel och exotiska inslag av fatkrydda ... Wow! Rik, fyllig och generös i gommen, med en tydlig mörkfruktig smak som aldrig tar överhanden eller blir tung. Det hela kulminerar i en underbart komplex, minutlång avslutning med perfekt balanserad tanninbit. Xaviers största XV? Döm själv... vi har inga tvivel. Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Xavier Chateauneuf du Pape XV 2019 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener