





Xavier Chateauneuf-du-Pape XV 2020
"Xavier Vignon, tillsammans med Philippe Cambie, är förmodligen de två mest välrenommerade oenologerna i Chateauneuf du Pape" - Robert Parker
Marknadspriset i resten av världen ligger vanligtvis mellan 300 och 425 DKK enligt Wine-Searcher...
Vi har förhandlat fram ett galet pris på Xaviers enastående Châteauneuf-du-Pape i den perfekt drickbara toppårgången 2020!
Älskar du den kraftfulla druvan Mourvèdre? Då har vi det ultimata Châteauneuf-du-Pape-köpet!
Bortsett från det ikoniska Château de Beaucastel hör vi alltför sällan talas om Châteauneuf som domineras av den extra djupa, komplexa och kraftfulla rött vinsdruvan Mourvèdre.
Eftersom druvan är notoriskt långsam att mogna är det bara under väderförtjusta toppår som 2020 som vinmakaren Xavier verkligen släpper loss med 55% Mourvédre i sin masterblend.
I glaset väntar en sällsynt explosion av en mörkfruktig och pepparkryddad "Neuf" som går all-in med hela 15% alkohol och dessutom är prisvärd...
Detta är ett klassvin från Châteauneufs mest begåvade levande vinmakare enligt Robert Parker... Backa undan Beaucastel!
Njut av Châteauneuf XV till saftiga biffar, lamm, BBQ, anka, hjort, rejäla tapas, simmig mat och mogna ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Xavier Chateauneuf-du-Pape XV 2020?
Nyhällt imponerar XV 2020 med djärvt och dramatiskt Mourvèdre-mörker i glaset ... Nosen bekräftar nivån med den omisskännliga doften av stor Châteauneuf-du-Pape. Intensivt aromatiska röda, blå och svarta bär, krossade torkade violer, engelsk lakrits och lavendel spricker upp ur glaset och ger plats för komplexa undertoner av svarta oliver, garrigue-örter, tjära, läder och tryffel samt lite exotisk fatkrydda ... Rik, fyllig och generös i munnen med en distinkt mörkfruktad kraftsmak som aldrig tar över och blir tung. Hela härligheten kulminerar i en underbart komplex, liten och behagligt kryddig finish med perfekt balanserade tanniner. Gudomligt rött vin! Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Xavier Chateauneuf-du-Pape XV 2020 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener