



Xavier Châteauneuf du Pape 2017
Är du redo för ett fantastiskt vin... 100 poäng magikern Xavier's mest populära Châteauneuf du Pape trotsar prislogiken! Med betyg som tävlingens toppviner - och med den nya årgången 2017 som en historisk höjdpunkt...
Châteauneuf-du-Pape är gräddan av sydfranskt rött vin, och Xavier är erkänd som en av de bästa vinmakarna i regionen. Som oenologisk konsult för mer än varje annan producent i Châteauneuf-du-Pape får Xavier sina händer på druvor och vin av högsta kvalitet.
Med den nya årgången 2017 är det dags för 24-karats Rhône-fynd, men se upp. 2016 sålde slut på bara några dagar!
Njut av den till lamm, rött nötkött, hjortkött, ankbröst, pepparsås och barbeque. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Xavier Châteauneuf du Pape 2017?
Vinet seglar djärvt och mörkt körsbärsrött runt glaset medan näsan bombarderar dig med violer, krossade blommor, hallon, körsbär och björnbär. Komplexa garrigue-örter, våt skogsmark, lakrits, peppar och inslag av fatkrydda följer snart. Mjuk och kraftfull i gommen med en antydan till den läckra Rhônefrukten som dröjer sig kvar vackert i eftersmaken. Saftigt. Välkryddad. Sammetslen och mjuk. Och redan fullproppad med smittsam dryckesglädje! Ett fantastiskt Châteauneuf-köp! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Xavier Châteauneuf du Pape 2017 passar bra till...
Hur är Xavier Châteauneuf du Pape 2017 framställt?
Vinet är gjort av en rik blandning av 65% Grenache, 20% Mourvèdre och 15% Syrah som skördats från 78 utvalda parceller i norra Châteauneuf du Pape. Druvorna vinifieras individuellt i en sval, långsam och fruktbevarande jäsning. Vinet tappas sedan om för att lagras under de sista 12 månaderna på 1, 2 och 3 år gamla barriques.
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
















