
Xavier Châteauneuf du Pape 2018
Xavier gör allvarliga drag i 2018-maktklassen ... Mjuk och köttig Châteauneuf med extra sexig Grenache och hela 15% alkohol!
Spänn fast dig och förbered dig för ännu en rasande läcker berg-och-dalbana i Rhône från 100-poängaren Xavier Vignon, som bara fortsätter att imponera...
Som Jeb Dunnuck påpekar sträcker sig potentialen förmodligen bortom 93 poäng. men 2018 är redan så underbart pepprig och violettdoftande att denna Châteauneuf är nästan omöjlig att hålla händerna borta!
Njut av den till lamm, rött nötkött, hjortkött, ankbröst, pepparsås och barbeque. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Xavier Châteauneuf du Pape 2018?
I glaset, djärv och mörk körsbärsröd med en elegant violett färg nära kanten av glaset... Den sexiga och parfymerade näsan "flashar" omedelbart uppgraderingen till 80% Grenache violer, rosor, jordgubbsjuice i grädde, björnbär och svarta vinbär spricker upp ur glaset tillsammans med kryddiga myriader av svartpeppar, lagerblad, timjan, kaffebönor, lakrits och vanilj... Vinet är djärvt och härligt fruktmättat på tungan med hinkvis av röda och mörka bär! Lite läder och begynnande skogsmarksmineralitet lovar stora saker för framtiden ... men vinet är och kommer att vara helt utsökt redan nu! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Xavier Châteauneuf du Pape 2018 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning