
Xavier Châteauneuf du Pape XV 2017
Det går riktigt bra för Xavier. Efter två stora årgångar 2015 och 2016 har han lyckats skapa ännu ett mästerverk i den nya årgången 2017.
I en årgång där många andra hade stora utmaningar har Xavier utnyttjat sina sublima winemaker-skills och frambringat en oemotståndlig Châteauneuf-du-Pape som ger betydligt dyrare konkurrenter bakhjul.
Med 15 % alkohol har den nya årgången 2017 ett snäpp mer fyllighet och kraft än sin föregångare. En riktig Châteauneuf-du-Pape-klassiker, fylld till brädden med mörk frukt, saftighet och örtighet.
XV är klockren till rött kött med kraftiga såser. Vinet matchar också fint feta rätter med fläskkött och anka. Prova den t.ex. till filet mignon. Serveras vid 15–17 °C.
Hur smakar Xavier Châteauneuf du Pape XV 2017?
Vinet är hänförande mörkt, nästan svart i glaset. I munnen exploderar vinet med en imponerande smakintensitet — proppfullt med björnbär, svarta körsbär och små blåbär, kompletterat av ett lätt, dammigt pepparbett, ljuvlig lavendel och söta lakritstoner. Animaliska noter sätter sitt torra avtryck på den rika arom- och smakpaletten. Elegant skulpterad skönhet, välproportionerad och voluminös, med stor förförelsekraft. Drick nu eller lagra 10–15+ år.
Xavier Châteauneuf du Pape XV 2017 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning