





Xavier Cornas 1994 i trækasse
"Häpnadsväckande upptäckter, unika skatter och omsorgsfullt bevarade och återupptäckta årgångar."
Det är så den 100-poängsstjärnan Xavier presenterar sin exklusiva vinserie "Private Collection", från vilken han nu lanserar en unik serie Cornas källarskatter från 1994, 1996, 1997, 2000 och 2001.
Efter nästan 30 års mognad erbjuder Cornas 1994 en sällsynt drickupplevelse från norra Rhône!
Ett vin i världsklass som buteljerades först 2022 - och därför har en helt ny kork och perfekt skick i flaskan. Hur är detta möjligt?
Precis som de andra vinerna i Xaviers exklusiva Private Collection har Cornas 1994 tillbringat årtionden i källaren hos ett av de många toppnamn i Rhône som känner igen Xavier som en av Rhônedalens mest kända vinmakare.
Vinets nästan becksvarta färg vittnar om en extra lång macerationstid och en vinframställningsprocess som har varit långsiktig från början... Efter flera år på små och stora fat visar det mogna vinet nu upp sin höga klass!
Njut av det till pepparstek, rosa lamm, ankbröst, hjortkött, fläskkött, svamprätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Xavier Cornas 1994 i trækasse?
Nästan bläcksvart i glaset vid upphällning... Nosen lovar stor nordlig Rhône med mogna nyanser av läder, oliver, skogsmark och torkat kött, följt vackert av svarta vinbär, blåbär, svarta körsbär och söta kryddor från fatlagring... I munnen en perfekt mogen Cornas med silkeslen textur, elegant frukt och läcker pepparkrydda komplexitet. Utmärkt, unikt och ultrasällsynt Norra Rhône ... med fantastisk saftighet och drickglädje intakt. Drick nu eller spara +40 år från skördeåret.
Xavier Cornas 1994 i trækasse passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.