





Xavier Cornas 1996 i trækasse
När smakade du senast upp till 30 år gamla Cornas-viner? Här är din chans att uppleva de mest sällsynta smakerna från norra Rhône.
"Häpnadsväckande upptäckter, unika skatter och omsorgsfullt bevarade och återupptäckta årgångar."
Det är så den 100-poängsstjärnan Xavier's presenterar sin exklusiva "Private Collection", från vilken han nu lanserar en serie unika Cornas-källarskatter från årgångarna 1994, 1996, 1997, 2000 och 2001.
Ett vin i världsklass som buteljerades först 2022 - och därför har en helt ny kork och perfekt skick. Hur är detta möjligt?
Precis som de andra vinerna i den exklusiva Private Collection har denna Cornas tillbringat årtionden i källaren hos ett av de många toppnamn i Rhône som känner Xavier som en av Rhônedalens mest berömda vinmakare.
1996 var en sval årgång, vilket har skapat ett vackert rött vin med enorm lagringspotential.
En nästan becksvart färg är ett bevis på avsiktlig långvarig vinframställning. Den extra långa macerationstiden för druvorna har krävt extra lång lagring i nya och begagnade träfat och tankar, men nu visar det mogna vinet sin höga klass!
Njut av det till pepparstek, rosa lamm, ankbröst, hjortkött, fläskkött, svamprätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Xavier Cornas 1996 i trækasse?
Nästan svart i glaset... Nosen doftar härligt pepprig med svala frukttoner av hallon, blåbär och svarta vinbär, toppat med mogna nyanser av skogsmark, tryffel och svamp... Texturen är flytande sammet med stor munrengörande mineralitet och rikedom. Långt, magert och elegant pepprigt avslut med mycket fina tanniner. Läckert, komplext och relativt svalt Cornas. Drick nu eller spara +40 år från skördeåret.
Xavier Cornas 1996 i trækasse passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.