
Xavier Cotes du Provence Rose 2016
Xavier Provence har varit ett av våra mest populära roséviner under flera år. Vi är själva mycket entusiastiska, och enligt vår "ödmjuka" åsikt slår Xavier's Provence Rosé alla konkurrenter i prisklassen.
Xavier är Rhônedalens främsta oenolog. År 2002 började han köpa vin från sina kunder för att producera "sitt eget vin" och det var början på äventyret "Xavier Vins"
Skördas för hand på natten för att uppnå optimal färskhet och högsta möjliga kvalitet. Tappas på flaska i december för maximal friskhet och fruktighet.
Xavier Côtes de Provence 2016 är helt enkelt ren, laxfärgad, raffinerad, elegant med en förförisk friskhet som tar alla med storm - kort sagt den bästa torra och friska rosé vi smakat på länge.
Cotes du Provence Rose är gjord av 40% Grenache, 35% Cinsault och 25% Syrah. Vackert klarrött med laxfärgade reflexer. Vinet utstrålar överdådiga fruktiga toner av smultron och hallon. Bra finish och härlig friskhet. Perfekt vin till vit fisk, skaldjur och en uppfriskande aperitif på terrassen.
Vinet utstrålar överdådiga fruktiga toner av smultron och hallon. Bra avslutning och läcker friskhet. Perfekt vin till vit fisk, skaldjur och en uppfriskande aperitif på terrassen.
Xavier Cotes du Provence Rose 2016 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential

