Syrahs ursprung Syrah är en blå druvsort med ett tjockt skal, vilket ger viner med en djup färg och mycket koncentrerade fruktaromer. Trots mycket diskussion kring druvans ursprung har DNA-undersökningar fastställt att den har sitt hem i Nordrhône. Här skapades Syrah som en korsning mellan den röda druvan Dureza och den gröna Mondeuse Blanche. Syrah har blivit oerhört populär, och idag rankas den som världens sjätte mest planterade druva. Syrah mognar sent och trivs därför bäst i något varmare klimat. Den är mycket tålig mot torka och kan bli exceptionellt gammal. Det är inte ovanligt att hitta viner gjorda på druvor från över 100 år gamla stockar. Shiraz eller Syrah - vad är skillnaden mellan de två druvorna Det enkla svaret är att det rör sig om samma druva, som bara marknadsförs under två olika namn. I Australien och Sydafrika går den under namnet Shiraz, medan den i Frankrike och resten av världen kallas Syrah. Druvan kan ge mycket olika viner beroende på vilket klimat den odlas i. Skillnaden mellan tysk Syrah och Shiraz från Barossa Valley är så stor att man nästan inte skulle tro att det är samma druva i glaset. Av samma anledning är det meningsfullt att titta närmare på Syrah och Shiraz var för sig. Shiraz - Australiens stolthet och succé Shiraz är utan tvekan Australiens mest populära rödvinsdruva och har varit central för landets enorma internationella framgång. Idag finns hela 40 000 hektar i Australien planterade med Shiraz. Australien har dessutom världens äldsta produktiva Shiraz-stockar, planterade i Barossa Valley, där de mest kända Shiraz-vinerna kommer från. Vissa stockar är upp till 185 år gamla. Shiraz är, som nämnts, samma druva som Syrah, men från omkring mitten av 1800-talet valde australierna att använda sitt eget särpräglade namn. Rent marknadsmässigt har det varit en stor framgång, då man lyckats skilja sina viner från Syrah och samtidigt skapa en Shiraz-stil som konsumenten lätt kunnat identifiera. Så smakar Shiraz Tack vare Australiens otaliga soltimmar är det ingen utmaning att mogna Shiraz. Värmen och solen ger viner med en tät lila färg, nästan svart. Om du gillar viner som verkligen smakar mycket är Shiraz ett perfekt val för dig. Vinerna är mycket fylliga med smaker av björnbär, blåbär, svarta körsbär och mörka plommon. Dessutom får du örtiga inslag av mynta, anis och peppar. Shiraz tar väl emot lagring på ekfat och har därför ofta klassiska toner av choklad, lakrits, tobak och vanilj. Syrah från de branta terrasserna i Nordrhône Syrah har sitt hem i Nordrhône, där några av världens bästa uttryck produceras i Côte Rotie och Hermitage – faktiskt är det den enda röda druvan som är tillåten i Nordrhône. Här är klimatet markant svalare än i Australien – både på grund av breddgraderna, men framför allt tack vare mistralvinden. När man ser vinodlingarna i Nordrhône förvånas man över att det överhuvudtaget går att odla vin här. De brantaste odlingarna kan luta upp till 70 %, så det krävs klätterskor för att skörda och sköta stockarna. Det är också dessa extremt krävande förhållanden man bör ha i åtanke när man bedömer priserna på Syrah från Nordrhône. Så smakar Syrah Syrah från Nordrhône är generellt fylliga, men inte lika mogna i frukten som Shiraz från Australien, där det på många håll är deciderat jammy i smaken. Du får fortfarande ett vin som är mörkt i frukten med blåbär och plommon samt kryddiga toner av svartpeppar och mynta. Många brukar också tala om inslag av bacon i Syrah från Nordrhône. Vinerna är oftast också lagrade på ekfat. Det kan dock variera mycket hur länge och hur stor andel ny ek som används. Det är inte ovanligt att hitta fatkryddade nyanser av tobak, moka och vanilj i vinerna. Något av det unika med rödvinerna från Hermitage och Côte Rotie är att man på flera håll tillsätter klasar av den gröna druvsorten Viognier (sällan mer än 15 %). Det ger vinerna en parfymerad karaktär och gör dem, märkligt nog, också djupare i färgen. Kan både spela huvud- och biroll De finaste och bästa vinerna från exempelvis Cornas och Barossa Valley är gjorda på 100 % Syrah/Shiraz. Druvan besitter emellertid en rad egenskaper som gör den till en idealisk blandningspartner för andra vinstilar. Ett av de mest kända exemplen är i Châteauneuf-du-Pape, där Syrah används för att ge färg, tannin och struktur till de Grenache-baserade vinerna. Hitta Shiraz och Syrah från hela världen hos Supervin Hos Supervin har vi ett stort urval av Syrah och Shiraz från de bästa platserna i världen. Du kan välja mellan de klassiska, arketypiska vinerna från Nordrhône och Australien eller utforska druvan från andra, mindre kända lokationer. Vi har Syrah från bland annat Spanien, Tyskland och Italien, där du kan göra några utmärkta fynd för lite pengar. Vilken typ av mat passar till Shiraz och Syrah Syrah och Shiraz är på sina respektive sätt fylliga viner med massor av smak och kryddig komplexitet. Deras nästan köttrika struktur och relativt höga tannininnehåll gör dem till utmärkta matviner. Du kan med fördel servera Syrah och Shiraz till grillat kött – det kan vara allt från spareribs till lamm, kyckling och anka. Om du använder en söt BBQ-marinad till exempelvis spareribs eller andra styckningsdelar, välj en australisk Shiraz framför en fransk Syrah. Sistnämnda är fantastisk till lammrätter, exempelvis Gyros eller kotletter med mycket örter.
Läs mer ↓
Åh nej, jag hittade inga resultat!
Syrah är en blå druvsort med ett tjockt skal, vilket ger viner med en djup färg och mycket koncentrerade fruktaromer. Trots mycket diskussion kring druvans ursprung har DNA-undersökningar fastställt att den har sitt hem i Nordrhône. Här skapades Syrah som en korsning mellan den röda druvan Dureza och den gröna Mondeuse Blanche. Syrah har blivit oerhört populär, och idag rankas den som världens sjätte mest planterade druva. Syrah mognar sent och trivs därför bäst i något varmare klimat. Den är mycket tålig mot torka och kan bli exceptionellt gammal. Det är inte ovanligt att hitta viner gjorda på druvor från över 100 år gamla stockar.
Det enkla svaret är att det rör sig om samma druva, som bara marknadsförs under två olika namn. I Australien och Sydafrika går den under namnet Shiraz, medan den i Frankrike och resten av världen kallas Syrah. Druvan kan ge mycket olika viner beroende på vilket klimat den odlas i. Skillnaden mellan tysk Syrah och Shiraz från Barossa Valley är så stor att man nästan inte skulle tro att det är samma druva i glaset. Av samma anledning är det meningsfullt att titta närmare på Syrah och Shiraz var för sig.
Shiraz är utan tvekan Australiens mest populära rödvinsdruva och har varit central för landets enorma internationella framgång. Idag finns hela 40 000 hektar i Australien planterade med Shiraz. Australien har dessutom världens äldsta produktiva Shiraz-stockar, planterade i Barossa Valley, där de mest kända Shiraz-vinerna kommer från. Vissa stockar är upp till 185 år gamla. Shiraz är, som nämnts, samma druva som Syrah, men från omkring mitten av 1800-talet valde australierna att använda sitt eget särpräglade namn. Rent marknadsmässigt har det varit en stor framgång, då man lyckats skilja sina viner från Syrah och samtidigt skapa en Shiraz-stil som konsumenten lätt kunnat identifiera.
Tack vare Australiens otaliga soltimmar är det ingen utmaning att mogna Shiraz. Värmen och solen ger viner med en tät lila färg, nästan svart. Om du gillar viner som verkligen smakar mycket är Shiraz ett perfekt val för dig. Vinerna är mycket fylliga med smaker av björnbär, blåbär, svarta körsbär och mörka plommon. Dessutom får du örtiga inslag av mynta, anis och peppar. Shiraz tar väl emot lagring på ekfat och har därför ofta klassiska toner av choklad, lakrits, tobak och vanilj.
Syrah har sitt hem i Nordrhône, där några av världens bästa uttryck produceras i Côte Rotie och Hermitage – faktiskt är det den enda röda druvan som är tillåten i Nordrhône. Här är klimatet markant svalare än i Australien – både på grund av breddgraderna, men framför allt tack vare mistralvinden. När man ser vinodlingarna i Nordrhône förvånas man över att det överhuvudtaget går att odla vin här. De brantaste odlingarna kan luta upp till 70 %, så det krävs klätterskor för att skörda och sköta stockarna. Det är också dessa extremt krävande förhållanden man bör ha i åtanke när man bedömer priserna på Syrah från Nordrhône.
Syrah från Nordrhône är generellt fylliga, men inte lika mogna i frukten som Shiraz från Australien, där det på många håll är deciderat jammy i smaken. Du får fortfarande ett vin som är mörkt i frukten med blåbär och plommon samt kryddiga toner av svartpeppar och mynta. Många brukar också tala om inslag av bacon i Syrah från Nordrhône. Vinerna är oftast också lagrade på ekfat. Det kan dock variera mycket hur länge och hur stor andel ny ek som används. Det är inte ovanligt att hitta fatkryddade nyanser av tobak, moka och vanilj i vinerna.
Något av det unika med rödvinerna från Hermitage och Côte Rotie är att man på flera håll tillsätter klasar av den gröna druvsorten Viognier (sällan mer än 15 %). Det ger vinerna en parfymerad karaktär och gör dem, märkligt nog, också djupare i färgen.
De finaste och bästa vinerna från exempelvis Cornas och Barossa Valley är gjorda på 100 % Syrah/Shiraz. Druvan besitter emellertid en rad egenskaper som gör den till en idealisk blandningspartner för andra vinstilar. Ett av de mest kända exemplen är i Châteauneuf-du-Pape, där Syrah används för att ge färg, tannin och struktur till de Grenache-baserade vinerna.
Hos Supervin har vi ett stort urval av Syrah och Shiraz från de bästa platserna i världen. Du kan välja mellan de klassiska, arketypiska vinerna från Nordrhône och Australien eller utforska druvan från andra, mindre kända lokationer. Vi har Syrah från bland annat Spanien, Tyskland och Italien, där du kan göra några utmärkta fynd för lite pengar.
Syrah och Shiraz är på sina respektive sätt fylliga viner med massor av smak och kryddig komplexitet. Deras nästan köttrika struktur och relativt höga tannininnehåll gör dem till utmärkta matviner. Du kan med fördel servera Syrah och Shiraz till grillat kött – det kan vara allt från spareribs till lamm, kyckling och anka. Om du använder en söt BBQ-marinad till exempelvis spareribs eller andra styckningsdelar, välj en australisk Shiraz framför en fransk Syrah. Sistnämnda är fantastisk till lammrätter, exempelvis Gyros eller kotletter med mycket örter.