
Xavier Cotes du Rhone 2016 - 150 cl MAGNUM i trækasse
Silkeslen södra Rhône från nästan 100 år gamla Grenache-vinstockar ... Lagrad under optimala förhållanden i lyxiga, ursprungliga 1 x Xavier-fat ...
Vem sa "mini-Châteauneuf"?
2016 är den största årgången sedan 1990, och Xaviers mest populära Rhône-vin har till och med lagrats i en magnumflaska (där dubbelt så mycket vin och samma mängd luft resulterar i en långsammare mognad och ett mer komplext vin!)
Det är därför toppvinet nu kan upplevas i sin bästa form någonsin - med potential för ännu mer!
Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Ett underbart mångsidigt rött vin för vardag, fest och mysiga tillfällen. Lamm, nöt, fläsk, vardagsrätter, pasta... vinet passar till allt! Njut vid 16-18°C
Hur smakar Xavier Cotes du Rhone 2016 - 150 cl MAGNUM i trækasse?
Xaviers underbara Cotes du Rhone är mörkt körsbärsrött i glaset, med en intensiv doft av viol, hallon, körsbär och björnbär. Eleganta inslag av lakrits, peppar, örter, torkat kött och söta kryddor. Läckert rik och plommonliknande i gommen med kvardröjande fruktighet och en frisk, mineralisk avslutning. Mogna skogsmarksnoter lyfter eftersmaken till området special för priset ... Superdroppar!
Xavier Cotes du Rhone 2016 - 150 cl MAGNUM i trækasse passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential