



Xavier EXTRA BLANC
''Detta vita Côtes du Rhône är verkligen ett vin för lagring'' - Xavier Vignon
Rhônes största och mest innovativa vitvinsnyhet på länge... Puligny-Montrachet, go home!
Vaxförseglade Xavier EXTRA är en raffinerad multi-vintage blendskapad av 100-poängsstjärnan Xavier från 40% Clairette, 30% Grenache Blanc, 20% Roussanne och 10% Picpoul - noggrant utvalda från högt belägna, svala Rhône terroirs.
Resultatet är ett sublimt vitt vin med nästan burgundisk finess. Lägg därtill en imponerande lagringspotential som enligt Xavier kommer att räcka fram till 2035...
Vill du smaka på ett av de vildaste vita Rhône-vinerna på marknaden? Vi har tilldelats 15 lådor!
Njut av detta vita vin till stekt fisk och skaldjur, sushi, fågel, tapas och lättare asiatiska rätter. Servera vid 10-12°C
Hur smakar Xavier EXTRA BLANC?
Xavier EXTRA gnistrar vackert citrongult i glaset... Nosen bjuder på en nästan Puligny-Montrachet-liknande finess där saltad mineralitet, våta stenar, krispig citrus, päron och persika möter djupare inslag av honung, vanilj och rostat bröd... Det vita vinet är lätt krämigt i konsistensen och dansar väl på tungan. En livlig frisk citruston ger liv åt den delikata frukten och de vackert integrerade kryddorna från den extra långa fatlagringen. Alla trådar samlas i en perfekt, munrengörande finish. Ett unikt prestigevin - och ett bra alternativ till vit bourgogne! Drick nu eller spara till 2035.
Smaknoter
Citron
Persika
Honung
Päron
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier EXTRA BLANC passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Allergener