
Xavier Côtes du Rhône-Villages ”Bottle into the Sea” BIO 2019
Mums! Ekologiska Bottle into the Sea är en otroligt läcker Rhône från 100-poängs vinmakaren Xavier... och mycket mer än så!
För varje såld flaska doneras 1 Euro till The Sea Foundation, som stödjer skyddet av havets ekosystem. Xaviers projekt är ett samarbete med bildkonstnären Nicolas Vial, som har designat den vackra etiketten.
I toppårgången 2019 döljer sig i flaskan en fantastisk, 100% ekologisk mini-Côte Rotie baserad främst på Syrah, som får extra finess från de vita druvorna Viognier och Roussane, medan Mourvèdre och Grenache ger antydningar åt Châteaneuf du Pape.
Xavier producerar ”Bottle into the Sea” med mindre än en flaskas vattenförbrukning per flaska vin. Ett steg längre än ekologiskt...!
Njut av den på egen hand eller till lamm, biffar, vilt, långkok, svamprätter, charkuterier och mogna ostar. Servera vid 16–18°C
Hur smakar Xavier Côtes du Rhône-Villages ”Bottle into the Sea” BIO 2019?
I glaset vacker mörk körsbärsröd med unga violetta nyanser... Redan i doften otroligt fruktcharmerande med de allra renaste, puraste aromerna av viol, rosor, skogssmultron, hallon och björnbär, som går vackert i samspel med klassiska Rhône-toner av lakrits, garrigueörter och svartpeppar... I munnen nästan burgundiskt feminin och elegant, men med massor av kropp och kraft i Rhône-frukten, som hänger kvar vackert i eftersmaken. Krossad peppar och engelsk lakrits i den charmiga finalen, som klingar av med de finaste silkeslena tanninerna. 15 % alkohol och snubblande nära Châteauneuf-du-Pape i smaken... "Sådan, Xavier!" Drick nu, eller lagra 5–8 år från skördeåret.
Xavier Côtes du Rhône-Villages ”Bottle into the Sea” BIO 2019 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning