
Xavier Le Petit Xavier Blanc 2021
Inte så liten trots allt ... Le Petit Xavier är charmvinet av dem alla från 100-poängsproducenten Xavier!
Roligt, fruktigt och uppfriskande som fan. Vin de France-appellationen är Xaviers lekplats, där han älskar att leka med originella och experimentella druvblandningar som den här ...
50% Sauvignon Blanc för aromatisk charm ... Plus Picpoul för friskhet, Grenache Blanc för mjukhet och Sémillon för komplexitet. Alla druvor är naturligtvis handplockade från kalkstensterroir på den pittoreska sydfranska landsbygden...Wow!
Faktum är att kvaliteten är så hög att man måste klia sig i mustaschen för att förstå priset!
Njut som aperitif eller till skaldjur, sallader, sushi, lättare tapas, grillade marinerade grönsaker och krämiga ostar. Servera vid 8-10°C
Hur smakar Xavier Le Petit Xavier Blanc 2021?
Vid upphällning, friskt och ljust med citrusgröna nyanser ... Från glaset, ljusa aromer av fläderblomma, saltad citron, lime, krusbär, grönt äpple och persika med komplexa inslag av bivax, fänkål, svartvinbärsblad och tomatstjälk ... I gommen krispig, fräsch och mineralisk med populära Sauvignon Blanc i täten. Härligt munrengörande avslutning med en elegant hint av salt... En bra allrounder för mysiga och lätta måltider. Drick nu eller spara 3-4 år från skördeåret.
Xavier Le Petit Xavier Blanc 2021 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Vikt
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning