



Xavier Lirac 2022
“Xavier Vignon, along with Philippe Cambie, are probably the two most highly renowned oenologists in Chateauneuf du Pape” – Robert Parker
Hyllad av Robert Parker och James Suckling som en framstående representant för Lirac… Se fram emot den nya, ”superbe” årgången 2022!
”Superb Vintage” – Wine Enthusiast Vintage Chart (Southern Rhône Reds, 2022)
Grannarna Lirac och Châteauneuf skiljs bara åt av Rhônefloden. Geologiskt sett utgör de ett enda terroir med samma berömda rullstenar (galets roulés), som flodens mäktiga smältvattenström lämnade efter sig och formade under mellanistiden.
Trots den stora prisskillnaden är Châteauneuf-du-Pape och Lirac alltså två sidor av samma vinområde – och rödvinerna från de två distrikten har så många gemensamma drag att även professionella vinkritiker kan ha svårt att känna skillnad.
Du kan lugnt räkna med enorm valuta för pengarna i det här topprödvinet, som dessutom kommer från en av Châteauneufs mest erkända vinmakare enligt Robert Parker… Utmärkt södra Rhône!
….
Njut av den till saftigt nötkött, lammstek med kryddörter, vilt, andbröst och BBQ. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Xavier Lirac 2022?
Xavier Lirac 2022 presenterar sig djupt körsbärsrött med en nästan svart mitt... Nosen utlovar seriös Southern Rhone med en lockande doft av viol, krossad svartpeppar, vilda bär och svarta katrinplommon, med djupare lager av lakrits, lager, skogsmark, oliver, läder, mörk choklad och klassisk Provence garrigue ... Mjuk och fruktig i gommen med gott om Rhône-karaktär för att motverka de 15% alkohol. Smaken och intensiteten påminner mycket om Châteauneuf-du-Pape, men en frisk mineralisk underton gör denna Lirac mycket uppfriskande och njutbar att dricka! Avslutningen dröjer sig kvar vackert, toppad med tanniner och kryddor från den 12 månader långa partiella fatlagringen. De bästa köpen. Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Herbes de Provence
Lakrits
Svartpeppar
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Lirac 2022 passar bra till...
Hur är Xavier Lirac 2022 framställt?
Xavier Liracs årgång 2022 är gjord av en blandning av 60% Grenache, 30% Syrah och 10% Mourvèdre, handplockad från 15 parceller med lera och singel liknande grannområdet Châteauneuf-du-Pape. Xavier tar fram den eleganta stilen hos rött vin genom en lång macerationstid, som försiktigt tillför färg, smak och tanniner utan mekanisk påverkan på druvskalen. Alla Grenache-druvor jäses i betongtankar för att bevara frukten, medan en del av Syrah-komponenten mognar i 12 månader på franska ekfat.
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.





















