



Xavier Lirac 2020
"Xavier Vignon, tillsammans med Philippe Cambie, är förmodligen de två mest välrenommerade oenologerna i Châteauneuf du Pape" - Robert Parker
Châteauneuf-du-Pape och Lirac är två sidor av samma terroir, så du kan förvänta dig stort värde i detta topprött vin från Châteauneufs finaste vinmakare enligt Robert Parker.
Grannarna Lirac och Châteauneuf skiljs åt endast av Rhônefloden. I själva verket är det en terroir med samma berömda stenar (galets roulés) som flodens mäktiga flöde av smältvatten lämnade efter sig och formade under interglacialperioden. De röda vinerna från de två distrikten har mycket gemensamt - och med Xavier Lirac 2020 i glaset kommer även experter att ha svårt att känna skillnaden i kvalitet och komplexitet.
Och det spelar ingen roll att priset på det här bästa köpet är mindre än hälften av det ... Utmärkt södra Rhône!
....
Njut av den till saftigt nötkött, lammstek med örter, vilt, ankbröst och BBQ. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Xavier Lirac 2020?
Xavier Lirac 2020 är mörkt körsbärsrött i glaset med en nästan svart mitt... Nosen garanterar stor södra Rhône med en lockande doft av violer, krossad svartpeppar, vilda hallon, björnbär och svarta katrinplommon, som döljer vackra nyanser av lakrits, lagerblad, skogsmarkermineralitet, oliver, läder, choklad och Provence garrigue. .... Mjuk och fruktig i gommen med gott om Rhône-karaktär för att motverka de 15% alkohol. Intensiteten ligger nära Châteauneuf-du-Pape, även om en frisk mineralisk underton gör denna Lirac mycket uppfriskande och trevlig att dricka! Lång eftersmak där Xavier hittar den perfekta balansen mellan friskhet, bärfrukt, kryddor och fina tanniner. Läcker, läcker Lirac! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Herbes de Provence
Hallon
Lakrits
Svartpeppar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Lirac 2020 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.