
Xavier Orange Vin
Sensationellt orangevin från kungen av Châteaneuf-du-Pape!
Orangevin är en hit! Kort sagt, typen skapas av vita vindruvor som görs som rött vin, med lång hudkontakt under och efter jäsningen som ger extra djup i färg och smak.
Och 100-poängsikonen Xavier Vignon går till lyxiga ytterligheter för att producera Rhônedalens bästa orange vin....
Vinet är gjort på aromatisk Viognier, den vita kungadruvan i Rhônedalen från Condrieu, kombinerat med fruktig och uppfriskande Vermentino.
Njut av det solo som ett meditationsglas eller till asiatiska rätter, tapas, skaldjur, fågel, sushi och ljust kött. Servera vid 10-12°C
Resultatet är ett orangevin i en klass för sig!
Hur smakar Xavier Orange Vin?
När det hälls upp flyter Xaviers orangevin elegant bärnstensfärgat i glaset... Redan spännande på näsan med komplexa och lockande aromer av torkade blommor, saltad citrus, mandarin, päron, rostad brioche, mynta, aprikos, kvitten och nyskurna fikon som döljer djupa toner av söta kryddor.. I munnen, härligt len och mjuk med en komplex men ändå härligt uppfriskande smak som sträcker sig hela vägen från delikata blomnoter till salt mineralitet till torkad frukt och kryddor...Wow! Fina tanniner från macerationen ger ett spännande djup och en dimension till den friska avslutningen. Drick nu eller spara i 2-3 år.
Xavier Orange Vin passar bra till...
Hur är Xavier Orange Vin framställt?
Vinframställningen sker till största delen i 200-liters glaskupoler, av den exklusiva typen Wine Globes, som är den senaste trenden bland flera toppnamn i Bourgogne och Bordeaux. Här, genom hela 20 månaders maceration, får vinet en fantastisk smak, färg och komplexitet från druvskalen.
Xavier höjer ribban genom att göra en del av Vermentino-vinet i sitt exklusiva Vinarium, där vinet lagras på ekfat med den fina bottensatsen och sänks ned i en tank som fylls med vin.
De två druvsorterna jäser var för sig i 200 liters glastankar, i den exklusiva Wine Globes-etiketten, som är den senaste trenden bland flera toppnamn i Bourgogne och Bordeaux. Viognier vinifieras med den klassiska orangevinsmetoden, där hela 20 månaders maceration av druvskalen ger extra färg, aromatisk rikedom och struktur till vinet. För att ytterligare öka komplexiteten lagras en del av Vermentino-vinet i Xaviers berömda Vinarium, där vinet lagras på ekfat med den fina jästfällningen och sänks ned i en tank som fylls med vin. Innan Xavier gör sin slutliga masterblend låter han båda vinerna genomgå den mjukgörande malolaktiska jäsningen. Buteljerad utan filtrering.
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener














