
Xavier Vacqueyras BIO 2020
Älskar du Châteauneuf-du-Pape? Xavier Vignons kraftvin med 15% alkoholhalt från upp till 60 år gamla vinstockar i Vacqueyras kan inte gå fel.
Under toppåret 2020 har vinmakaren med 100 poäng producerat en Vacqueyras som inte kan mäta sig med de stora pojkarna från Gigondas och Châteaneuf-du-Pape när det gäller muskler, poäng eller smak. Och det är till och med certifierat ekologiskt!
Även om vinet fortfarande bara sporadiskt recenseras i den nya årgången, tvivlar varken vi eller Rhône-gurun Jeb Dunnuck. 2020 är ytterligare ett steg upp i kvalitet från Xaviers kritikerrosade Vacqueyras 2019.
Bra värde? En triumf av en Vacqueyras? Du kan satsa ditt liv på det!
.....
Njut av det läckra södra Rhône till lammstek, saftiga biffar, anka, fläskstek, BBQ, matiga tapas, grytor och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Xavier Vacqueyras BIO 2020?
Mycket mörkt körsbärsrött i glaset... Nosen påminner om seriös Châteauneuf-du-Pape med stora och klassiska aromer av viol, krossad svartpeppar, garrigue, lavendel, stor björnbärsfrukt, körsbärslikör och engelsk lakrits, som öppnar sig fint mot djupa inslag av rök, läder, kaffe och vaniljkrydda... I munnen djärv och krämigt len med en pepparkryddad kraftfull frukt som självsäkert mullrar ut i världen och spelar fint mot Rhônes mäktiga 15% alkohol... Eftersmaken är lång, rosmarinkryddad och skogsmarksmineral med silkeslena tanniner. Ja, Xavier's Vacqueyras 2020 är en absolut vinnare. Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Xavier Vacqueyras BIO 2020 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener