
Xavier Ventoux 2019
Har Xavier skapat sin bästa Ventoux hittills under 2019? Toppkvaliteten återspeglar södra Rhônes största årgång på flera år med upp till 95 poäng i Wine Enthusiast och Robert Parkers tabeller ... det här är bara ett monsterrött vin!
Förmodligen vårt bästa rött vinsvärde från 100 poäng Châteauneuf king Xavier är baserat på upp till 100 år gamla vinstockar på det "kala" cykelberget Mont Ventoux! Med Châteauneuf Syrah och Grenache i förarsätet har Xavier skapat ett sörplande, saftigt mästerverk som, för priset, slår alla konkurrenter på fingrarna!
Njut av den till goda biffar, lamm, fläskkotletter, gourmetburgare, grytor, charkuterier och krämiga ostar. Servera vid 15-17°C
Xavier om årgången: "2019 är ett anmärkningsvärt år. En årgång med värme men bra balans. Vilket leder till koncentration och smakrik konsistens. Druvorna skördades i ett perfekt sanitärt tillstånd. Både teknologisk och polyfenolisk mognad var nära perfekt."
Hur smakar Xavier Ventoux 2019?
Mousserande mörk körsbärsröd med fräscha lila nyanser vid hällning.... Årgång 2019 har redan en härligt fruktbetonad doft, och de rika aromerna av torkade blommor, hallon, björnbär och svarta körsbär flankeras vackert av nymald svartpeppar, provencalsk garrigue, lakrits, skogsmarksmineralitet och torkat kött. Mjuk och silkeslen i gommen, med saftig bärfrukt och frisk mineralitet i perfekt harmoni. Härligt pepparkryddad avslutning med en fräck liten tanninbit för att avsluta ... Oerhört utsökt södra Rhône för priset! Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
Xavier Ventoux 2019 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener