





Xavier Arcane XV Le Diable 2015
Vi fyller på med allt fler viner, men det finns en hylla som är (nästan) tom... Rhône från årgång 2015.
En av de där årgångarna som man inte får missa och som Wine Searcher klassar som "legendarisk". Nu har du chansen att smaka på vad all hype handlar om. Vi säljer de sista resterna av det unika vinet Le Diable, som bara släpps en gång. Producerad av Xavier Vignon, vinmakare med 100 poäng.
Efter mer än 9 års lagring i källaren får du nu ett vin som har utvecklats till perfektion. Handplockade druvor från 100-åriga vinstockar, noggrant utvalda från 17 olika skiften nära Vinsobres. Det är 17 olika uttryck av Mourvèdre som flätas samman till en unik vinupplevelse som världens mest inflytelserika vinjournalist ger 94 poäng.
"Det är svart och görs av en blandning av mouvedre-druvor från 17 olika terroirer på Vinsobres. Här finns ett stort djup, peppar, örter, lakrits och eleganta tanniner i en fantastisk balans. Om Darth Vader drack rött vin skulle han aldrig dricka något annat!"
Nästan svart i glaset med rubinröda nyanser. Le Diable är det mest komplexa Rhône-vinet vi har smakat på länge: Blåbär, svarta vinbär, kryddig peppar och färska örter - vackert kombinerade i en ren symfoni.
Avslutningen är lika lång som en Ironman - med balanserade toner av lakrits och de mest eleganta tanninerna du kan tänka dig.
Xavier Arcane XV Le Diable 2015 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener