



Zeni Amarone della Valpolicella Classico Barriques 2016 i trækasse
Buzzwords om Zenis fatlagrade lyx-Amarone?
En granatexplosion av fruktrikedom, generös fyllighet och kryddighet i ett och samma paket, som fyller munnen till brädden med utsökt smak.
Föregående årgång av Zenis toppvin säkrade en tredje plats bland 125 konkurrerande Amarone-viner i Decanters panels stora blindprovning… Zeni träffar återigen ’’spot on’’!
Och så glömde vi att nämna att 2016 i Valpolicella får 94 poäng i Parkers årgångstabell…
En av förklaringarna till varför vinet smakar så otroligt gott – förutom förstås familjen Zenis enorma erfarenhet och stora känsla för kvalitet.
Amarone i en egen smakklass från Valpolicellas toppskikt!
Rekommenderas till fylliga rätter med lamm, nötkött, barbecue, vilt, inälvsmat och kraftiga ostar. Njut av vinet vid 16–18°C
Hur smakar Zeni Amarone della Valpolicella Classico Barriques 2016 i trækasse?
En glödande, mörkröd bärfärg i glaset. En charmig doft av mogna skogssmultron, körsbär, plommon och russin träffar sinnena med utstuderad precision. Lyxiga fatkryddor som nymalt kaffe, vanilj, nejlikor, choklad och muskotnöt leder an i den fatpräglade upplevelsen. En intensiv fruktsmak i hela munnen, massor av knytnävskraft och bärfetma som övergår i en liten, behaglig friskhet i avslutningen. Det finns nästan inget slut på härligheterna. En mycket stor Amarone och Zeni-världsklass för sig! Drick nu eller lagra 20+ år från skördeåret.
Zeni Amarone della Valpolicella Classico Barriques 2016 i trækasse passar bra till...
Hur är Zeni Amarone della Valpolicella Classico Barriques 2016 i trækasse framställt?
Zeni Amarone della Valpolicella Classico Barriques 2016 är gjord på 50% Corvina, 30% Corvinone och 20% Rondinella. Handplockning av de bästa druvklasarna från Valpolicellas kuperade Classico-område. Efter 4–5 månaders druvkoncentration vid torkning jäser musten med 4–5 veckors maceration. Vinet lagras 12–24 månader på franska barriques beroende på årgången.
Om Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener










