
Zeni Costalago Bianco Tre Venzie IGT 2023
”Gardasøens Chablis” ... den ultimata publikfavoriten är tillbaka i nykrispig toppform!
Succéreceptet för storsäljaren är krämig fruktfyllighet från världsdruvan Chardonnay kombinerat med den lokala Garganega, som tillför delikata toner av rostade mandlar och uppfriskande mineralitet.
Costalago är en av de mest populära vinserierna från det danska huset Zeni, som många känner och älskar från semestervistelser vid Gardasjön. Och smaken levererar verkligen i förhållande till priset.
Den röda Costalago skördar år efter år toppbetyg hos världskända James Suckling, och även om den vita varianten inte skickas in för omdömen, håller kvaliteten åtminstone samma höga nivå.
Costalago Bianco är kort sagt ett härligt fylligt glas vitt vin med en riktigt läcker kombination av friskhet och fyllighet. Ett ytterst mångsidigt vin – perfekt att avnjuta solo eller tillsammans med mat.
Druvorna är odlade i Zenis vackra hemtrakter nära Gardasjön. En unik druvkombination från Italien.
Passar till rökt fisk, skaldjur, lätta kötträtter och ostar. Serveras vid 8–12 °C
Hur smakar Zeni Costalago Bianco Tre Venzie IGT 2023?
Costalago Bianco 2023 visar sig vackert citrusgul i glaset med ett ungdomligt grönaktigt skimmer… Doften frestar med tropiska aromer som jasminblommor, banan, citrus, mango och ananas, vilket gör det mer än svårt att hålla glaset ifrån munnen…. Vinet landar ljuvligt mjukt och behagligt på tungan, medan smaken vecklar ut sig fint i munnen med fina nyanser och en frisk mineralton. Ett härligt prisvärt alternativ till Chablis från Gardasjöns vinkungar, Zeni. Drick nu, eller spara 3–4 år från skördeåret.
Smaknoter
Citron
Persika
Vita blommor
Mango
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Zeni Costalago Bianco Tre Venzie IGT 2023 passar bra till...
Om Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener